Miliardárovým recyklovaným raketám má konkurovať ruská Korona

TA3 ČTK
2.1.2018 13:19

Rusko sa vrátilo k projektu opakovane použiteľnej kozmickej rakety, ktorej vývoj bol pred rokmi zastavený. Uviedol to generálny konštruktér Štátneho raketového strediska Vladimir Degtyar. Dôvodom je úspech tejto technológie, ktorú využíva spoločnosť miliardára Elona Muska.

Miliardárovým recyklovaným raketám má konkurovať ruská Korona
SITA/AP

Vývoj rakety zvanej Korona Moskva zastavili v roku 2012 pre nedostatok financií. Raketa má podľa Degtyara štartovať i pristávať vertikálne a má otvoriť cestu k pilotovaným medziplanetárnym letom. Na podobnom projekte pracuje aj americká spoločnosť SpaceX, ktorá už svoj model Falcon s oddeliteľným a opakovane použiteľným prvým stupňom niekoľkokrát úspešne vyskúšala. Ruská Korona má byť ale založená na inom princípe, žiadnu oddeliteľnú časť podľa Degtyara nemá.

aaaaaaaaaaaaaa_7f000001-787c-3daf.jpg

Na projekte Korona ruskí konštruktéri podľa Interfaxu pracovali od roku 1992 a v kľúčových technologických prvkoch majú údajne jasno. Kedy by sa mohol uskutočniť prvý test, Degtyar neuviedol. Pred 25 rokmi vtedajší Sovietsky zväz prvýkrát a zároveň naposledy vyskúšal svoj model raketoplánu Buran. Po dvoch obletoch Zeme stroj bez posádky dosadol na pristávaciu dráhu v kazašskom Bajkonure. Zrútenie sovietskeho impéria a následné ekonomické problémy však ambicióznym plánom začiatkom 90. rokov neprospeli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok