Je vám neustále zima? Tieto potraviny dokážu v zime zahriať

TA3 ČTK
23.12.2017 09:57

Máme v zime jesť väčšie porcie jedla? Pomáha dať si o jeden pohár červeného vína viac? Je lepšia teplá polievka alebo cestoviny? A koľko vody je treba vypiť? Keď je naše telo vystavené nízkym teplotám, organizmus reaguje tým, že sa snaží brániť a mení tepelnú rovnováhu podľa prostredia.

Je vám neustále zima? Tieto potraviny dokážu v zime zahriať
SITA/AP

Vyrábať viac vnútorného tepla

Čo môžeme robiť, aby sme sa ochránili pred chladom? Aj výživa, to čo jeme a vypijeme, nám pomáha ostať v teple, píše taliansky denník Corriere della Sera. Čo sa deje s organizmom, keď je chladno? Ak teplomer klesá, klesá aj vnútorná teplota nášho tela. Pod hodnotou 37 stupňov Celzia vznikajú niektoré procesy, napríklad stiahnutie kožných ciev. Týmto spôsobom sa telo snaží zabrániť únikom tepla.

Ak je skutočne zima, zvyšuje sa produkcia vnútrného tepla, do ktorého sa zapájajú rôzne metabolické procesy. Telo tak stráca teplo pomalšie, než ho produkuje. Keď je človek vystavený chladu dlhšie, vzniká riziko hypotermie, keď telesná teplota klesá pod 35 stupňov Celzia. Okrem toho vzniká nebezpečenstvo poškodenia kože, problémy so svalmi a kosťami a omrzliny.

Je dobré pomôcť organizmu uspokojiť väčšiu metabolickú potrebu, aby mohol vyrábať viac vnútorného tela. To sa dá pomocou vhodného prísunu kalórií.

Potraviny podľa období

"Nie je nutné príliš zvyšovať príjem kalórií. Nepotrebujeme jesť viac. Tým, že zjeme viac kalórií, sa neohrejeme. Dôležité je dodržiavať vyvážený režim a dávať prednosť čerstvým sezónnym potravinám. Konzumácia v správnej chvíli má vplyv na produkciu tepla a na to, aby sa telo vyhlo teplotnej nerovnováhe. Každá potravina podávaná v správnom čase stimuluje metabolizmus," uvádza doktorka Roberta Monzaniová z Klinického inštitútu Humanitas v Miláne.

Niektoré potraviny môžeme konzumovať celoročne. Sú to celozrnné výrobky, hrášok, kukurica, hríby, zemiaky, vajcia. Ich vyvážená konzumácia má vplyv na metabolizmus a na produkciu tukov, proteínov a cukru bez nerovnováhy. V období medzi sezónami dávajme prednosť čerstvým jedlám ako jablká, baklažán či mlieko.

Na jar by sme mali uprednostniť mäso, repu, tekvicu, kuracie mäso a kávu. V zimnom období by sme si mali dopriať jahňacie, šošovicu a zázvor, ktorý je veľmi dôležitý, pretože pôsobí na cievny systém tak, že zvyšuje produkciu tepla. Podobne pôsobí aj čierne korenie, ktoré podporuje trávenie.

Falošná predstava o alkohole

Hovorí sa, že alkohol v zime zahrieva. Je to naozaj tak? "Je to falošná predstava," zdôrazňuje doktorka Monzaiová. "Účinok alkoholu je prechodný, nepôsobí správne na metabolizmus a na rovnováhu metabolizmu cukrov. Práve naopak, môže vyvolať prílišné plytvanie teplom," dodáva.

Dôležitá je hydratácia. Aj keď na rozdiel od leta mávame menší smäd, je dôležité zaisťovať neustály prísun tekutín aj v zime. Ak máte problémy s tým, aby ste pili vodu, pripravte si čaje a odvary. Týmto spôsobom prijemete dostatok tekutín, naviac teplých, ktoré prisievajú k tomu aby ste sa zahriali. Ak si v prípade odvarov vyberiete správne ingrediencie, môžete dosiahnuť zvýšený účinok. Ideálny je napríklad odvar zo zázvoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok