Irma zoslabla na tropickú búrku, škody počítajú v desiatkach miliárd

TA3 TASR SITA ČTK
11.9.2017 09:54

Hurikán Irma, ktorý spustošil takmer celý Karibik a aj časť Floridy, postupne zoslabol a presúva sa nad Georgiu. Počet obetí živlu medzičasom stúpa. Z Kuby hlásia najmenej 10 mŕtvych. Celkom tak vyčíňanie Irmy neprežilo zatiaľ 38 ľudí. Na Floride sú stále státisíce domácností bez dodávok elektrického prúdu. Donald Trump vyhlásil na Floride stav prírodnej katastrofy, čo ľuďom umožňuje žiadať o federálnu pomoc. Situáciu sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

19:20 Hurikán Irma, ktorý spustošil takmer celý Karibik a aj časť Floridy, postupne slabne a presúva sa nad Georgiu. Počet obetí živlu medzičasom stúpa. Z Kuby hlásia najmenej 10 mŕtvych. Celkom tak vyčíňanie Irmy neprežilo zatiaľ 38 ľudí.

17:25 Časť černošskej a miešaneckej populácie z francúzskej časti ostrova Svätý Martin, ktorý zasiahol hurikán Irma, sa pohoršila nad tým, že bieli turisti dostali prednosť pri evakuácii. Rozhorčenie nad údajnou diskrimináciou odhalilo rasové napätie, dlhodobo sužujúce odľahlé francúzske kolónie.

16:55 Na Kube si hurikán Irma vyžiadal najmenej desať obetí. Väčšina z nich zahynula v metropole Havana, ktorej okrajové časti zaplavila voda. Niekoľko ľudí prišlo o život po tom, ako sa na nich zrútili ich domy. V iných častiach Karibiku si hurikán Irma vyžiadal podľa doterajších údajov najmenej 24 obetí.

14:20 Hurikán Irma zoslabol pri prechode americkým štátom Florida v smere na južnú časť štátu Georgia na tropickú búrku. Národné centrum pre hurikány v Miami však predpovedá, že do utorkového popoludnia zoslabne na tropickú tlakovú níž.

14:10 Bez elektriny sa na Floride ocitlo takmer 5,8 milióna domácností, čo znamená viac ako polovicu štátu. Bude trvať celé týždne, kým sa úplne obnovia dodávky elektrickej energie. Severnejšie od Floridy - v štáte Georgia - je bez elektriny už 100.000 domácností.

13:50 Hurikán Irma oslabil a pokračoval v ceste cez severnú Floridu až k hraniciam s Georgiou. Stále predstavuje pre ľudí vážne riziko.

Guvernér Floridy Rick Scott vyzval obyvateľov, aby sa zatiaľ nevracali domov a zostali v bezpečí.

13:35 Európska komisia oznámila, že EÚ mobilizuje ďalšiu finančnú pomoc pre ostrovy v Karibiku, ktoré zasiahol hurikán Irma.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že exekutíva EÚ uvoľnila počiatočnú sumu humanitárnej pomoci vo výške dvoch miliónov eur. Suma je určená pre najviac postihnuté ostrovy v Karibiku, pre kľúčové odvetvia, ako sú zabezpečenie pitnej vody a kanalizácie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, sfunkčnenia odpadového hospodárstva a revitalizácie základnej logistiky.


"Ďalšie finančné prostriedky EÚ zamerané na obnovu sú dostupné v rámci dlhodobejšej pomoci. Táto nová pomoc nasleduje po poskytovaní satelitnej podpory programu EÚ Copernicus, ktorý od minulého týždňa pre postihnutú oblasť poskytuje základné mapovacie služby," uviedol komisár v správe pre médiá.

10:15 Zlodeji využili chaos, ktorý nastal na Floride po príchode ničivého hurikánu, a začali vykrádať opustené domy a obchody. Z viacerých miest na východnom pobreží Floridy boli hlásené prepady, pričom mnohí páchatelia boli ozbrojení. V meste Weston postrelili bezpečnostné zložky 17-ročného zlodeja. Zraneného tínedžera previezli do nemocnice a jeho komplica zadržali.

DPA uviedla, že aj v iných zaznamenaných prípadoch išlo o mladých páchateľov - konajúcich buď jednotlivo, alebo v organizovaných skupinách.
V nedeľu zatkli v dôsledku rabovania viacero osôb, uviedla televízna stanica NBC, ktorej spravodajca dokonca pri jednej reportáži zachytil zlodeja na kameru.

09:45 Vyčíňanie hurikánov Irma a Harvey bude stáť Spojené štáty okolo 290 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 1,5 percenta HDP. Predpovedala to meteorologická služba Accuweather. Samotný hurikán Irma, ktorý práve oslabuje, ale stále zostáva mimoriadne nebezpečný, spôsobil údajne škody za asi 100 miliárd. Hervey je zodpovedný za zvyšné 190-miliardové škody.

08:40 Irma sa oslabila na hurikán prvej kategórie a vyčíňa v oblasti zátoky Tampa Bay v americkom štáte Florida.

7:30 Vyvrátené stromy, zatopené a zničené domy, potopené lode, prevrátené masívne žeriavy a milióny ľudí bez elektriny. Taká je predbežná bilancia škôd na Floride.

6:30 Irmu sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Medzinárodné letiská v Miami, Orlande, Tampe či Fort Lauderdale-Hollywood sú uzavreté.

6:00 Hurikán sprevádzajú záplavy, na juhu Floridy zpozorovali aj tornáda. Meteorológovia očakávajú, že Irma z Floridy zamieri do štátov Georgia, Alabama a Tennessee. Národné stredisko pre hurikány predpokladá, že Irma na severe Floridy a na juhu Georgie v priebehu pondelka zoslabne na tropickú búrku.

3:30 Hurikán Irma postupuje pozdĺž pobrežia západnej Floridy. Hoci sa jeho sila znížila na druhý stupeň z päťstupňovej škály, stále je podľa meteorológov extrémne nebezpečný. Účinky rozbúreného živlu pociťuje celá Florida, kde ostali viac ako tri milióny domov a podnikov bez elektriny a približne 6,5 milióna ľudí z oblasti evakuovali.

2:18 Prezident USA Donald Trump vyhlásil v štáte Florida, kadiaľ sa v priebehu nedele prehnal mohutný hurikán Irma, stupeň prírodnej katastrofy. Umožnil tým spustenie federálnej pomoci pre ľudí zasiahnutých hurikánom. Ten doteraz spustošil deväť okresov v štáte Florida.

Trump zároveň označil ničivý hurikán Irma za "veľké monštrum", ktoré bude stáť federálnu vládu veľa peňazí. Americký prezident nekonkretizoval, o akú sumu pôjde. Dodal však, že vláda sa v súčasnosti sústreďuje predovšetkým na záchranu ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok