Poslanci nepodporili návrat dvojkolových volieb do VÚC

TA3 TASR
13.12.2017 18:08

Liberáli v národnej rade navrhovali opätovne zaviesť dvojkolovú voľbu predsedov vyšších územných celkov a navyše ju zaviesť aj pre voľbu starostov obcí a primátorov miest. Návrh predkladali poslanci za SaS Martin Klus, Juraj Droba a Milan Laurenčík. Poslanci národnej rady však návrh neposunuli do druhého čítania.

Poslanci nepodporili návrat dvojkolových volieb do VÚC
SITA/Ľudovít Vaniher

Podľa navrhovateľov v odbornej verejnosti panuje zhoda, že dvojkolový systém voľby má oproti jednokolovému viacero dôležitých výhod. "Funguje ako poistka proti antisystémovým, extrémnym a populistickým silám, pretože dokáže efektívne korigovať prekvapenia z prvého kola," uvádzali v dôvodovej správe.

Znovuzavedenie dvojkolovej voľby predsedov vyšších územných celkov a jej zavedenie aj pre voľbu starostov obcí a primátorov miest by znížilo podľa nich nepredvídateľnosť, ktorú so sebou jednokolový systém nesie a ktorý sa jasne prejavil aj v nedávnych voľbách do samosprávnych krajov.

Poslanci hlasovaním o tomto návrhu ukončili poslednú tohtoročnú - 23. schôdzu parlamentu, ktorá trvala desať dní. Taktiež odobrili Súhrnnú výročnú správu Slovenskej republiky za rok 2016, ktorú v pléne predniesol minister financií Peter Kažimír. Poslanci sa podľa schváleného harmonogramu schôdzí zídu na rokovaní národnej rady opäť 30. januára 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok