PR správa

Vyberáme kuchynskú linku – na čo určite nezabudnúť?

PR
12.12.2017 10:49

Kuchynské linky podliehajú móde, o čom svedčí aj ich súčasný dizajn blížiaci sa často k minimalistickému ponímaniu. Funkčnosť a praktickosť sa však výrazne nemení, iba zvyšuje s nárokmi na využívane moderných technických „vychytávok“.

Vyberáme kuchynskú linku – na čo určite nezabudnúť?

Výsuvné mechanizmy, potravinové skrine s organizérmi či výklopné systémy rohových skriniek zefektívnia varenie a fungovanie v kuchyni. To však závisí najmä od optimálneho rozloženia jednotlivých komponentov nábytku a „centier“ na uskladnenie a prípravu jedál. Nepodceňte tzv. kuchynský trojuholník.

Moderné kuchynské linky

Súčasné moderné kuchyne ešte stále charakterizujú čisté línie. Tie sa týkajú najmä skriniek. Pracovná doska totiž disponuje aj miernym zaoblením ostrých hrán. Pri skrinkách ešte zostaneme. Ich klasické rozdelenie na dolné a horné je totiž zriedkavejším riešením.

Vrchná časť kuchynskej linky buď úplne absentuje, alebo je nahradená policami či policovými systémami. Ich odkladaciu funkciu (v malom) niekedy plní aj tomu prispôsobený odsávač pár. Často ho nájdete v pozícii dizajnovej dominanty alebo sekundárneho osvetlenia.

Úchytky a madlá majú „stopku“. Teda aspoň v ich pôvodnej podobe. Dvierka a zásuvky sa otvárajú prostredníctvom zapustenej skosenej lišty, pomocou „click-on“ systémov alebo vyfrézovaním otvoru pre jednoduché uchopenie.

cierne-kuchynske-linky-s-ostrovcekom_7f000001-a5b4-e581.jpg

Aké materiály sú preferované?

Dominuje drevo. Kuchynské linky z masívu však znamenajú značné navýšenie rozpočtu, a preto sa na rebríčky obľúbenosti dostali imitácie dreva. Zvýraznenie jeho dekoru a štruktúry pôsobí prirodzene, štýlovo aj nadčasovo. Dýha ponúkne široké spektrum farebných prevedení a vzorov v hodnovernej verzii.

Pracovným doskám kraľuje rovnako vzhľad dreva, a tiež kameňa. Prírodné materiály sú jednoducho na výslní, no čoraz častejším variantom sú kompozity, ktoré zaručia rovnaký estetický účinok, no praktickejšie využívanie, a to najmä z hľadiska údržby.

Kov a plast nezaostávajú. Plast má síce hlavné slovo skôr na kuchynskom sedení, kov a jeho odlesky patria aj zástenám. Mosadz a nerez si pýtajú náročnejšiu údržbu, no najmä veľkú pozornosť pri zladení jednotlivých komponentov kuchyne, aj keď mixovanie štýlov nie je výnimkou.

rustikalne-kuchynske-linky_7f000001-a5e9-3e65.jpg

Čierne alebo biele kuchynské linky?

Biela je farbou, ktorá azda nikdy neopustí priestory kuchyne. Zbožňujú ju vintage kuchynské linky, provensálske kuchyne a v modernom až minimalistickom duchu taktiež jej obľúbenosť neutíchla.

Súčasné trendy však prajú grafitu, odtieňom sivej až čiernej. Takto vytvorená elegancia upozorňuje na nutnosť dostatočného prirodzeného svetla, ako aj umelého osvetlenia. Opäť platí variabilita tejto farebnej škály medzi jednotlivými štýlmi. V katalógu BývanieJeHra sme vybrali atraktívne kuchynské linky, ktoré vás zaujmú dizajnom aj cenou.

Čo sa týka povrchového spracovania, vysoký lesk je v úzadí a matné prevedenie má zelenú. Nestráca pritom na exkluzivite. Luxusné kuchynské linky „v mate“ sú naopak veľmi žiadané. Údržby sa nemusíte obávať. Ak ide o kvalitné materiály, stačí jednoduché pretretie handričkou.

Kuchynské linky s ostrovčekom

Ostrovček je v dnešnej dobe už bežnou súčasťou kuchyne. Často preberá väčšinu jednotlivých zón na prípravu jedál a poskytuje aj miesto na príležitostné stolovanie. Nejde len o multifunkčnosť. Je taktiež výrazným dizajnovým artiklom, prípadne deliacim prvkom v otvorenom priestore kuchyne a obývačky.

Nemusí mu výhradne patriť centrum kuchyne. Stále častejšie sa stretnete aj s tzv. polostrovčekom. Najmä kuchynské linky v tvare U mu prepožičiavajú jedno rameno, ktoré je voľným pokračovaním linky od steny do priestoru.  Pokojne môže prebrať všetky funkcie ostrovčeka.

TIP: Prečítajte si tiež o slovenských kuchynských linkách s tradíciou

Rustikálne kuchynské linky

Ozdobnosť a masívna konštrukcia prislúchajú rustikálnemu štýlu. Typické preň sú taktiež frézované dvierka a lišty či rímsy, ktoré podčiarkujú celkové zariadenie v tomto duchu. Stretnete sa s jeho rôznymi podobami. Rozdiely medzi anglickou, francúzskou či talianskou rustikálnou kuchyňou sú najmä v použitej miere zdobenia a ornamentálnosti.

Tvrdé drevo namorené do rôznych odtieňov jednoznačne kraľuje, no ani biela farba nezaostáva. Úchytky a madlá sa podieľajú na celkovom charaktere kuchyne a uprednostňujú mosadz alebo porcelán. Farebné kuchynské linky v tomto prípade nehľadajte.

Rohové kuchynské linky v paneláku?

Panelákové kuchynské linky, to je večná dilema pri zariaďovaní bytu. Predstava o vysnívanej kuchyni sa totiž ľahko rozplynie bez výraznejšej rekonštrukcie. Docielenie želaného dispozičného riešenia tejto miestnosti si vyžaduje statika a následne ďalších odborníkov „vo fachu“.

Bez takýchto zásahov počítajte s klasikou, tzv. rovným kuchynským blokom. Aj ten však môže byť zariadený štýlovo. Mínusom je ale menšia pracovná plocha. Aj variant dvojlinky sa ponúka. Zdanlivo rovnaké kuchynské bloky ležia oproti sebe pri stene a poskytujú podobné využitie ako pri kuchyniach s ostrovčekom.

Rohové kuchynské linky v tvare L alebo U sú tiež výborným adeptom, no v ich prípade je niekedy problémom umiestnenie kuchynského stolovania. Úzke izby spôsobujú nedostatok priestoru, ktorý však môžu vyriešiť kuchynské linky na mieru. Počítajte s tým, že lacné pravdepodobne nebudú...

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok