Zvoliť nového člena súdnej rady sa poslancom nepodarilo

TA3 TASR
13.12.2017 00:32

Poslanci národnej rady v tajnej voľbe nevybrali nového člena súdnej rady. Jediný kandidát Allan Böhm získal len 30 hlasov. Nasledovať bude nová voľba, ktorej termín vyhlási predseda národnej rady.

Odmietla špekulácie

Pôvodne sa o post v Súdnej rade uchádzala aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Oznámila však, že kandidovať nebude. Zároveň odmietla špekulácie o jej možnom odchode z funkcie štátnej tajomníčky a tiež, že by mala konflikt s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Tá Jankovskej nomináciu odmietala a spomínala sa aj možnosť jej demisie, ak by štátna tajomníčka do Súdnej rady prešla.

Jankovská si nemyslí, že jej kandidatúra bola v rozpore so zákonom. "Splnila som všetky podmienky," povedala. Rovnako nevidí rozpor s programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí, že v Súdnej rade by nemali sedieť sudcovia. Jankovská si naopak myslí, že by bolo dobré prepojenie medzi výkonnou mocou, teda tým, že je štátna tajomníčka, a tým, že by bola členkou Súdnej rady.

Prerušila výkon sudcu

V súvislosti s tým, že je sudkyňa, uviedla, že výkon funkcie sudcu má prerušený. "Funkciu sudcu nevykonávam, mám ju prerušenú, takže nie som sudca," vyhlásila. S ministerskou Žitňanskou si názorový rozdiel podľa jej slov vysvetlili. "Pani ministerka mi výhrady povedala, nevyjadrila sa v tom čase, že by odišla z funkcie ministerky spravodlivosti. Vydiskutovali sme si to, je to jej názor, nemusíme mať všetci rovnaký názor," poznamenala.

Poslanci voľbu nového člena Súdnej rady pre nedohodu koalície v otázke Jankovskej nominácie niekoľkokrát presúvali. Žitňanská trvala na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Jankovská je sudkyňa s pozastaveným výkonom funkcie a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Žitňanská sa pri svojom postoji odvoláva na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) jej dal za pravdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok