Izraelské jednotky zničili významný tunel, údajne mal patriť Hamasu

TA3 TASR
10.12.2017 21:20

Izraelskí vojaci objavili a zlikvidovali cezhraničný tunel vychádzajúci z pásma Gazy a smerujúci do oblastí na juhu Izraela.

Izraelské jednotky zničili významný tunel, údajne mal patriť Hamasu
SITA/AP

Izraelské velenie sa domnieva, že tunel, ktorý zasahoval niekoľko stoviek metrov na územie Izraela, dalo vykopať palestínske hnutie Hamas, informovala agentúra AP. Za posledného pol druha mesiaca ide už o druhý takýto tunel objavený a zlikvidovaný izraelskou armádou. Odhaliť sa ho podarilo vďaka pokročilým technológiám, ktoré má izraelská armáda k dispozícii. Hovorca izraelskej armády, podplukovník Jonathan Conricus, pre médiá dodal, že tunel bol síce nedokončený, ale objemom a kvalitou odvedenej práce svedčí o tom, že pre Hamas bol dôležitým objektom. Conricus informoval, že pri likvidácii tunela nedošlo k žiadnym stratám na životoch.

Ničenie prvého objaveného tunela z 30. októbra si totiž vyžiadalo najmenej desať obetí na životoch z radov ozbrojencov zoskupení Islamský džihád a Hamas, ktorí sa v tuneli nachádzali. Conricus upozornil, že posledná likvidácia podzemného "teroristického tunela" sa síce zrejme zaobišla bez obetí, ale izraelská armáda to v budúcnosti nemôže zaručiť, pretože "tunely sú smrtiacimi pascami pre tých, ktorí ich kopú". Zodpovednosť za tieto "nepriateľské aktivity" Conricus pripísal Hamasu. Upozornil tiež, že izraelská armáda bude pokračovať v pátraní po podobných tuneloch, pretože nestrpí takéto "vážne a neprijateľné narušenie izraelskej zvrchovanosti". V minulosti Hamas opakovane budoval podzemné tunely, ktorými prenikal na izraelské územie a vykonával tam útoky. Počas vojny v Gaze v roku 2014 bolo objavených a zničených asi 30 tunelov, z toho 14 viedlo do Izraela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok