V Bratislave je pacient s osýpkami, prijali opatrenia proti epidémii

TA3 TASR
8.12.2017 16:14

V nemocnici na bratislavských Kramároch leží pacient s osýpkami. Tridsaťdeväťročného muža hospitalizovali v utorok 5.12. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

V Bratislave je pacient s osýpkami, prijali opatrenia proti epidémii
TASR/Martin Baumann

Zdroj nákazy je neznámy

"V Univerzitnej nemocnici Bratislava bol prijatý pacient v klinickom stave zodpovedajúcom vírusovému ochoreniu morbil. Zdroj nákazy nie je zatiaľ známy, v súčasnosti prebieha epidemiologické vyšetrenie," povedala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Pacient je aktuálne izolovaný, aby sa obmedzilo šírenie choroby.

"Pacient bol prijatý dňa 5. decembra pre horúčnaté ochorenie s vyrážkami. V epidemiologickej anamnéze uvádzal pobyt v Rakúsku. V súčasnosti prebiehajú laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte nie sú ukončené," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prevenciou je očkovanie

Epidemiológovia podľa jeho slov spolupracujú s klinikou infektológie a geografickej medicíny. "Vykonávajú epidemiologické vyšetrenia a prijímajú v súčasnosti všetky potrebné protiepidemické opatrenia na prípadné zabránenie šírenia osýpok a vzniku epidémie," priblížil Mikas.

Hlavný hygienik aj naďalej zdôrazňuje, že z dôvodu možného importu osýpok z okolitých krajín je potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov. "Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie proti osýpkam, preto odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania," doplnil Mikas.

Vírus sa šíri vzduchom

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Na Slovensku už tento rok potvrdili prípad osýpok, bol však importovaný. Šlo o 25-ročného Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku. Podozrenie na osýpky mali lekári aj u 13-mesačného bábätka z Levického okresu, to sa však nakoniec nepotvrdilo. Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok