V muničných skladoch zlyhal ľudský faktor, Gajdoš avizoval opatrenia

TA3 SITA
8.12.2017 11:11

Vojenské sklady by mali jednoznačne strážiť profesionálni vojaci. Vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš na tlačovej besede k výsledkom inventarizácie muničných skladov.

Pilotný projekt stráženia

"Celý systém je zle nastavený, treba ho zmeniť", vyhlásil. Okrem stráženia vojakmi je potrebné zmeniť aj evidenciu a kontrolu vydávania a evidencie materiálu, skonštatoval minister. Gajdoš ďalej informoval, že už vydal pokyn, aby vo vojenskom sklade v Trenčíne v Kubrej spustili pilotný projekt stráženia vojakmi. Od marca by k tomuto skladu mali pribudnúť ďalšie. Zmeniť celý systém nie je podľa Gajdoša možné naraz, šmahom jednej ruky, a to aj vzhľadom na finančnú náročnosť.

Náčelník generálneho štábu Milan Maxim vyhlásil, že 99 percent problémov sa týka dvoch skladov, a to v Kubrej a v Sklenom. Zdôraznil, že nechýba žiadna ručná zbraň. Náčelník generálneho štábu ďalej uviedol, že zlyhal systém a jednotlivci, nie celá armáda. Zatiaľ disciplinárne riešili 28 ľudí, z toho bolo 15 vojakov a 12 civilistov.

Títo ľudia porušili interné predpisy, nedopustili sa trestných činov ani z nich nie sú podozriví. Potrestaní boli odvolaním z funkcie, peňažnými trestami, pokarhaním, odobraním príplatkov, ale aj výpoveďou. Podľa Maxima nie je toto číslo konečné. „Upratujeme si, to je fajn. Inventarizácia nám veľa priniesla,“ zdôraznil. Maxim dodal, že robia všetko pre to, aby sa situácia už neopakovala.

Obdobie delenia republiky

Minister Gajdoš na tlačovej besede tiež zdôraznil, že išlo o historicky prvú fyzickú kontrolu skladov, keď skontrolovali každý kus munície. Predtým sa ročne podľa platnej legislatívy skontrolovalo 20 percent skladovej munície. Aj v predchádzajúcich obdobiach sa riešili straty vojenského materiálu, ale nikdy takáto kontrola nebola nariadená.

Zdôraznil, že kontrola jednoznačne potvrdila, že problém straty munície nie je otázka posledných mesiacov. Nie je vylúčené, že niektoré nedostatky vyplývajú ešte z čias delenia republiky, potom ide aj o zlyhanie ľudského faktora či chyby v inventarizácii, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok