Rusi vrátili úder, americké médiá sa stali zahraničnými agentmi

TA3 SITA
5.12.2017 15:36

Rusko označilo deväť amerických médií vrátane rádia Hlas Ameriky a Rádia Sloboda za zahraničných agentov. Rozhodlo o tom Ministerstvo spravodlivosti, ktoré konalo na základe zákona prijatého ruským parlamentom minulý mesiac. S označením zahraničného agenta na základe tejto legislatívy musia médiá hlásiť svoj zdroj financovania.

Registrovanie amerických médií do zoznamu zahraničných agentov prišlo v reakcii na podobný krok Washingtonu. V novembri americké ministerstvo spravodlivosti nariadilo ruským štátnym médiám Russia Today a Sputnik, aby sa tam zaregistrovali ako zahraniční agenti. Americké tajné služby obviňujú RT zo spolupráce na zasahovaní Ruska do prezidentských volieb. Komisia spravujúca akreditácie novinárov z rozhlasu a televízie do Kongresu USA minulý týždeň toto povolenie na vstup RT odobrala.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, okrem toho navrhuje pre všetky médiá zo zoznamu zahraničných agentov zákaz vstupu do parlamentu. Hlasovať by sa o ňom malo v priebehu týždňa. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová uviedla, že ministerstvo stojí za týmto zákazom. Trvala však na tom, že rezort nemá v pláne obrať žiadne zo zahraničných médií o akreditácie a ani podceňovať ich prácu.

Devätoro médií na zozname zahŕňa rádiá, televízie a webové portály patriace pod dvoch štátom financovaných vysielateľov, ktoré vysielajú aj do oblastí severného Kaukazu a na Krym. Niektoré vysielania sú aj v tatárskom a baškirskom jazyku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok