Po hodinách rokovania poslanci rozhodli o osude Kaliňáka

TA3 SITA TASR
5.12.2017 14:01

Minister vnútra SR Robert Kaliňák ostáva vo vládnej funkcii. Za návrh opozície vysloviť mu nedôveru v stredu po 13-hodinovej rozprave hlasovalo len 53 poslancov zo 128 prítomných.

Po hodinách rokovania poslanci rozhodli o osude Kaliňáka
SITA/Diana Černáková

Online sme ukončili

02:20 Šéfa rezortu vnútra podľa očakávania podporili prítomní poslanci Smeru-SD aj koaliční partneri z SNS a Mostu-Híd. Zdržal sa len Martin Fedor (Most-Híd). Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina aj ĽSNS. Kaliňák čelil historicky tretiemu odvolávaniu z vládnej funkcie. Pozíciu ministra vnútra zastáva s jednou prestávkou od roku 2006.

00:51 Minister vnútra Robert Kaliňák čelí pokusu o odvolanie už viac ako 11 hodín. Po písomne prihlásených rečníkoch prichádzajú na rad tí ústne prihlásení. Vystúpiť chcelo takto sedem poslancov. Ako prvý vystúpil Boris Kollár, ktorý si od premiéra Roberta Fica vypočul, že je podozrivý z obchodovania s drogami, zo styku s mafiánmi aj v súvislosti so vzťahom k maloletým dievčatám. Premiér sa čuduje poslancom, že akceptujú takúto osobu na čele jedného z parlamentných výborov.

Kollár vyhlásil, že nemieni pokračovať v invektívach, ktoré priniesla doterajšia rozprava. Politici podľa neho nie sú na to, aby sa urážali. "Ľudia očakávajú od politikov, že im pomôžu. Bolo mi zle, keď som to počúval. Premiér namiesto toho, aby obhajoval Kaliňáka, vylieval kýble špiny," povedal Kollár. Od premiéra by očakával, že sa nezníži na túto úroveň. "Očakával som od neho vecnosť," dodal.

Šéf hnutia Sme rodina poukázal, že ľuďom prekáža dvojkoľajnosť, ktorú vláda zaviedla. Zákon podľa jeho slov neplatí pre všetkých rovnako, delia sa na občanov a "našich ľudí". "Ľudia by očakávali, že by sme si boli všetci pred zákonom rovní," zdôraznil Kollár. Miroslav Číž zo Smeru-SD Kollárovi odkázal, že na premiéra Fica za roky, čo je vo funkcii premiéra, už opozícia vyliala nie vedrá, ale galóny špiny.

00:29 Po 20 minútovej prestávke sa poslanci opäť vrátili k odvolávaniu ministra vnútra.

00:11 Kauza Bašternák je veľký problém, otázna je ale úloha Roberta Kaliňáka v nej, uviedol Erik Tomáš (Smer-SD) s tým, že kauzu nedokážu vysvetliť ani organizátori protikorupčných pochodov. Zároveň uviedol, že poslanecký klub strany Smer-SD nepodporí návrh na odvolanie ministra vnútra Kaliňáka.

Návrh na odvolanie považuje za neopodstatnený a nekvalifikovaný. Podľa neho poslanec Jozef Rajtár (SaS) "asi radšej od hanby zmizol". "Keby pokračoval vo výkone, asi by ho mohol diskvalifikovať," povedal Tomáš. Poslanec za vládnu stranu je presvedčený, že Kaliňák urobil veľa dobrého pre Slovensko.

Igora Matoviča nazval "atrapou politika, šašom, ktorý sa aj za búrky usmieva v presvedčení, že ho fotografujú". "Vy ste daňový podvodník, ktorý sa skrýva za premlčanosť a za sukňu svojej matky," vyhlásil. Podľa Tomáša Matovič nechodí do parlamentu nie kvôli predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, ale preto, lebo sa začal báť o svoju pozíciu v hnutí OĽaNO. Lebo keď tu nebol, hnutiu sa začalo dariť. Podľa Tomáša Matoviča v parlamente nechcú ani jeho kolegovia z OĽaNO.

23:19 Ak sa okolo vládneho Smeru-SD čo i len mihne nejaká kauza, predstavitelia strany to začnú bagatelizovať a hneď vedia, že sa nič nestalo, uviedol to opozičný poslanec Gábor Grendel. "A ak sa aj niečo stalo, môže za to Daniel Lipšic a Iveta Radičová, predtým to bol Mikuláš Dzurinda a jeho vlády. A výsledkom tohto prístupu je, že Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár sú podľa prieskumov verejnej mienky pre ľudí dôveryhodnejší ako čelní predstavitelia Smeru-SD," odkázal.

Grendel je však presvedčený, že Kaliňák odvolaný nebude. Domnieva sa totiž, že sa nenájde ani jeden hlas z koalície, ktorý by za jeho odvolanie hlasoval. Koaličný poslanec Ľuboš Blaha reagoval, že s Grendelovým vystúpením síce nesúhlasí, ale oceňuje, že vystupuje slušne a bez nenávistnej emócie. "To je v opozícii vzácne. Je to kontrast medzi vami a Matovičom, ktorý tu predvádza hysterické záchvaty. Kaliňákovi viete prišiť, že si kúpil byt od človeka, ktorý bol neskôr obvinený z daňových podvodov. Ja obviňujem Igora Matoviča, že je usvedčený daňový podvodník," dodal.

21:04 Viac ako polovica občanov Slovenska nemá dôveru v políciu ani v štátnu správu. Upozornil na to podpredseda opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak. "Až 53 percent občanov SR nedôveruje polícii pod vedením Kaliňáka, sme poslední v rámci EÚ," upozornil Krajniak na margo výsledkov Eurostatu s tým, že v Českej republike dôveruje polícii 66 percent ľudí, v Chorvátsku 55, Poľsku 54, v Maďarsku dôveruje polícii 67 percent a v Albánsku 54 percent.

"Aká je pravdepodobnosť, že sa občan obráti na políciu, ak jej väčšina ľudí nedôveruje? Ale máme tu aj štátnu správu, kde sa minister chváli reformou ESO. Z rovnakého prieskumu vyšlo, že štátnej správe nedôveruje 51 percent ľudí," upozornil. Krajniaka tiež znepokojuje číslo, koľko percent ľudí na Slovensku by sa nebálo nahlásiť korupciu. "Až 51 percent povedalo, že by ju nenahlásilo, lebo polícii nedôveruje. Toto hovoria ľudia," odkázal.

Koaličný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) Krajniakovi vyčítal, že hovoril mimo témy schôdze, ktorú podľa neho opozícia postavila na korekciách za chyby vo verejných obstarávaniach v rezorte vnútra. "Vediete tu prázdne reči o ľuďoch. Zamestnanosť je rekordne vysoká, miera chudoby najnižšia. Čo nám vlastne vyčítate? Áno, musíme pomáhať pracujúcim ďaleko viac. Ale čo robí pre ľudí miliardár na čele vašej strany Boris Kollár? To, že si uviažete fešný šálik z vás sociálneho hrdinu nerobí. Robíte poskoka jedinému mafiánovi v slovenskom parlamente," odkázal Blaha.

20:19 Minister vnútra Robert Kaliňák už nemá v materskej strane dôveru, sú to len zvyšky poslednej straníckej disciplíny a poslušnosti, vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý prosí Kaliňáka, aby odišiel z funkcie. "Ste až nebezpečne poslušní. Kaliňákovo zotrvanie vo funkcii morálne devastuje Policajný zbor, našu mládež aj krajinu. Je to nielen nebezpečné, ale aj neospravedlniteľné a neprípustné," odkázal poslancom Smeru-SD.

Podľa Galka je neuveriteľné, že ľudia ako Béla Bugár a Lucia Žitňanská sa na tento morálny úpadok a rozklad Slovenska len pozerajú. "Most-Híd detinsky opakuje, že počká, kým sa niečo okolo Kaliňáka vyšetrí. Akoby nebolo jasné, že sa okolo neho nikdy nič nevyšetrí, lebo on je objektívnou prekážkou. Koľko chcete čakať dámy a páni z Mostu-Híd, 15 či 20 rokov?" pýtal sa.

Galko preto musí konštatovať, že politici Mostu-Híd sú spolupáchateľmi tohto abnormálneho stavu. "Som viac sklamaný z ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Je veľavravné, že dnes do NR SR ani neprišla," odkázal. Na margo koaličnej SNS zase poznamenal, že ich postoj k Smeru-SD je zmesou vydierania a podriadenosti. "Kaliňák pre nich nie je to, na čom sa láme štát a morálka, ale artikel do obchodného vyjednávania so Smerom-SD," dodal.

Tomáš reagoval na Galka

Erik Tomáš (Smer-SD) vo faktickej poznámke reagoval, že z Galkovej strany to bolo výborné divadlo. "Keby to bolo v mojich rukách, nominujem vás na Oscara. Že sa nehanbíte hovoriť o čestnosti a slušnosti. Klamár, kriminálnik a bezcharakterný človek ste tu vy," odkázal.

Galkovi Tomáš pripomenul kauzu odpočúvania novinárov vojenskou tajnou službou v čase, keď šéfoval rezortu obrany. "Vy ste sa ani nemali stať ministrom obrany a ja pevne verím, že sa už k žiadnej funkcii s nejakou kompetenciou nedostanete. Vy ste súčasný eštebák. Neviem si predstaviť horšiu eštebácku metódu, ako je nelegálne odpočúvanie ľudí," dodal Tomáš.

Peter Šuca (Smer-SD) sa domnieva, že Galkovi chýba úcta, rešpekt a pokora. "Keď ste boli minister obrany, vojenské spravodajstvo bolo v dobe kamennej. Nebolo rešpektovanou organizáciou práve kvôli vám. A ľudia, ktorí nechceli plniť vaše zverské príkazy, končili na východe Slovenska," povedal.

19:30 Po šiestich hodinách mimoriadnej schôdze sa k svojmu vystúpeniu v rozprave nedostal žiadny z ôsmich prihlásených poslancov. Priestor si berie prevažne odvolávaný minister a premiér Robert Fico. Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) "smeráci hackli schôdzu".

Na mimoriadnom zasadnutí opakovane už vystúpil aj premiér Robert Fico, ktorý sa svojho ministra zastával a opozícii odkazoval, že mu nebude ministrov kádrovať. "Nenecháme sa urážať," zhodne odkázala dvojica predstaviteľov vlády. Fico sa zapojil aj riadne do rozpravy, kde na neho môžu poslanci reagovať. Rovnako sa do diskusie zapája aj Kaliňák.

Podľa opozície nezvláda funkciu

Podpredseda Národnej rady Béla Bugár otvoril mimoriadnu schôdzu pléna, ktorú zvolal šéf parlamentu Andrej Danko na základe 37 podpisov opozičných poslancov z SaS, OĽaNO a Sme rodina. V Kaliňákovej ministerskej kariére ide už o tretí pokus o jeho odvolanie, aktuálnym dôvodom je podľa opozície dlhodobé nezvládanie funkcie.

Odôvodnenie podaného návrhu na vyslovenie nedôvery sa začína prípadom Bašternák a najnovšia vec sú korekcie za čerpanie eurofondov. "Žiadosť o odvolanie má šesťstranové odôvodnenie. Ale keby sme mali spísať všetky podrobnosti, prečo Kaliňáka odvolať, bolo by to na dobrú knihu," povedal Jozef Rajtár z SaS. Zároveň avizoval, že dá aj nové podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Kaliňák má podľa neho "toľko majetku, že sám nevie, koľko ho má".

"Aby sme mohli pohnúť dopredu spravodlivosť, ale aj zdravotníctvo, školstvo, aby sme znížili dane a odvody. Jedno podmieňuje druhé. Robert Kaliňák sedí na ministerstve vnútra ako žaba na prameni. Najprv musíme poraziť mafiánske riadenie štátu, aby peniaze išli tam, kam majú, aby nešli oligarchom a daňovým podvodníkom," zdôraznil opozičný poslanec.

Najlepší minister?

Som v politike 25 rokov a poznal som všelijakých ministrov, ale Kaliňák patrí k najschopnejším. Na pôde parlamentu to v rámci mimoriadnej schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra vyhlásil premiér Fico. Opozícia podľa neho zvolaním schôdze len vytĺka politický kapitál. "Na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie, ktoré ponúka opozícia, sú nepravdivé," uviedol premiér s tým, že opozícia sa tretím vyslovovaním nedôvery Kaliňákovi v priebehu jedného volebného obdobia pokúša o svetový rekord.

Pod ministrom vnútra podľa Fica pracuje 51-tisíc ľudí. "Pokakali by ste sa z toho, keby ste mali riadiť také množstvo ľudí," povedal predkladateľovi návrhu na vyslovenie nedôvery Jozefovi Rajtárovi.

18:10 Fico: "Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne štandardné politické strany, ktoré sa s nami budú normálne hádať, ktoré budú s nami viesť normálny programový konflikt."

Premiéra pobavila poznámka poslanca Jozefa Rajtára, že minister vnútra Robert Kaliňák je prekážka, aby Slovensko bolo lepšie. "Mám pre vás malé odporúčanie - konečne vyhrajte voľby, nech sa páči. My sme štyrikrát za sebou vyhrali voľby. Vyhrali sme v roku 2006 s takmer 29 percentami. V roku 2010 s 34 percentami, napriek tomu ste nás poslali do opozície a predviedli ste cirkus Humberto, ktorý slovenská scéna nikdy nezažila," vyhlásil Fico a pripomenul, že jeho vláda nikdy nekonala proti demokratickým princípom.

Fico opäť skritizoval opozičné strany SaS, OĽaNO aj Sme rodina. Pripomenul, že v minulosti poslanec Ľubomír Galko dal odpočúvať novinárov. Podľa neho je SaS strana, ktorá má veľmi blízko ku kradnutiu a je nedemokratickou stranou. "Vieme, že SaS nemá problém odpočúvať. Pán Galko vás, novinári, dal odpočúvať. Keby sme to urobili my, tak horia jánošíkovské vatry po Slovensku. Dal odpočúvať novinárov, dal pokyn na odpočúvanie hovorcu opozičnej strany, sekretárok. Takže prvé, čo vieme, že SaS nemá problém zneužívať moc," vyjadril Fico.

Igora Matoviča nazval "úradne uznaným daňovým podvodníkom," ktorý zneužil matku na daňové podvody, skrýval daňové doklady. "Nemáme krajšieho daňového podvodníka, ja sa vás nebojím, pán Matovič," vyhlásil Fico, keď pred ním stál Matovič pred rečníckym pultom.

Chýba mu Dzurinda aj Mikloš

Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára spomenul s tým, že politik nemôže mať vzťah s trinásťročným dievčaťom, že je podozrivý z obchodovania s drogami a je podozrivý so stykmi s mafiánmi. "Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne štandardné politické strany. Takto mi chýbajú Dzurinda a Mikloš," vyhlásil. "Aj v prípade Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša si pamätám, keď možno tak išli na nás ako vy. Vtedy som si sadol k počítaču s Robertom Kaliňákom, otvoril som si britský register. Za tri dni sme rozbili SDKÚ," uviedol.

Matovič odkázal Ficovi, že práve pre neho šiel do politiky. Matovič je rád, že dnes mohol priamo do očí Ficovi povedať, že je "skorumpovaný zlodej a skončí v base". Poslankyňa Natália Blahová vo faktickej poznámke povedala, že čas, keď opozícia vyhrá voľby, sa blíži. Podľa nej už onedlho nebude mať táto vláda čo rozkrádať. "Ľudia vonku vás počúvajú a dochádza im trpezlivosť. Choďte do zabudnutia, všetci odrazu a hneď," povedala.

16:47 "Sedia tu ľudia, ktorí používajú lož, resp. nevedomosť či nevzdelanosť, ako pracovnú metódu," povedal Kaliňák a poukázal najmä na poslanca Jozefa Rajtára.

Vo viac ako hodinovom vystúpení Robert Kaliňák spomenul viaceré príklady, v ktorých navrhovateľ vyslovenia nedôvery poslanec Rajtár klame. V návrhu na odvolanie Kaliňák našiel asi dvadsať klamstiev, ktoré v ňom Rajtár uviedol. Svoje vystúpenie Kaliňák uzavrel tým, že opozícia pokusom odvolať Kaliňáka chce prekryť svoje vlastné zlyhania.

Dôvodom odvolávania je podľa Kaliňáka Rajtárovo "osobné hlboké zlyhanie". "Pán Rajtár je klamár, zbabelec a podvodník," povedal. "Vy vlastne vysokú školu nemáte. Píšete si titul zo školy, ktorá je špecialista na dištančné vzdelávanie," povedal s tým, že pôsobil v dozornej rade Slovenskej konsolidačnej za Radičovej vlády. "Podvádzal, lebo mal mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa," uviedol. "Pochopil som, prečo jeho ekonomické hodnotenia majú také fatálne chyby. To, že zneužil dôveru, že má vysokoškolské vzdelanie, je vec, ktorá vykresľuje jeho charakter," dodal minister.

Rajtár je podľa Kaliňáka aj absolútny zbabelec, lebo svojho asistenta Filipa Rybaniča na trestný čin naviedol, keď si pozrel bankový účet ministra. "Poslanec Rajtár bol prvý, ktorý informácie z banky zverejnil sfalšované a pozmenené," vyhlásil s tým, že na účte bola jedna platba za jeho obchodný podiel. "Z účtu odišlo 430-tisíc na účet človeku, ktorý takéto peniaze niekedy do firmy vložil," povedal Kaliňák. Zároveň si stojí za tým, že hodnota podielu firmy B.A.Haus, ktorú kúpil od podnikateľa Ladislava Bašternáka, bola osemtisíc eur.

Žiadne peniaze od Bašternáka

"Rajtár klame aj vtedy, ak tvrdí, že som popieral kontakty s Ladislavom Bašternákom. Stále tvrdím, že ho poznám a niekoľko rokov som ho nevidel. To, čo som povedal, je pravda aj po jeden a pol roku. Rovnako klamal, aj keď povedal, že som oklamal celý národ. Žiadne peniaze som od pána Bašternáka ani sprostredkovane neprijal," vyhlásil.

Keď bol Rajtár v dozornej rade Slovenskej konsolidačnej podľa Kaliňáka v roku 2012 schválil predaj pohľadávky za 18-tisíc eur, ktorá bola vo výške štyri a pol milióna. "To je Bašternák čistý amatér proti Vám. Jediným súhlasom ako člen dozornej rady ste schválili predaj pohľadávky za 18-tisíc eur. Ako chcete voličom vysvetliť, že vy ste ten, čo chce chrániť peniaze daňových poplatníkov?" pýtal sa minister.

Kaliňák obhajoval napríklad výstavbu Nemocnice sv. Michala v Bratislave. Podľa neho v tomto prípade nebol porušený zákon. „My sme postavili najmodernejšie klientske centrum. Vy ste ho nepostavili, takže rozumiem vašej žiarlivosti," odkázak Kaliňák opozícii ako další z pozitívnych krokov jeho rezortu.

13:14 A. Danko otvoril mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Gábor Grendel uviedol, že Kaliňák sa stáva najčastejšie odvolávaným ministrom vlád Roberta Fica. "Po krajských voľbách aj samotní podpredsedovia Smeru-SD tlačili na to, aby odstúpil. Aj týmto návrhom im chceme dať možnosť, aby sa slobodne prejavili a zahlasovali za odvolanie," poznamenal.

Zámer odvolávať Kaliňáka predstavila opozícia ešte v polovici novembra. Dôvodom je jeho údajné opakované zlyhávanie vo funkcii. "Najnovšie je to vyše desaťmiliónová pokuta od ÚVO," povedal Rajtár. Podľa jeho slov na ministerstve vnútra pôsobia ľudia, ktorí prácu s verejnými obstarávaniami robia roky a je preto podľa neho nemysliteľné, aby pokuty boli výsledkom nejakých nedopatrení. Tvrdí, že ide o dôsledok manipulácie s tendrami.

Ministerstvo vnútra reagovalo, že dostalo za obstarávania pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie len za dva tendre, a to tie, ktoré realizoval rezort pod vedením súčasnej opozície. "Jedna pokuta sa týkala predražených fabií a druhá toho, že neodovzdali dokumentáciu ÚVO. Žiadne iné pokuty MV od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra za obstarávanie nedostalo," vyhlásilo ministerstvo. Zároveň upozornilo, že korekcie, teda zvýšenú spoluúčasť z operačných programov, rezort dostal aj za verejné obstarávania, ktoré sa realizovali za Daniela Lipšica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok