Most prehodnotil nomináciu Jankovskej, v zmrazovaní platov má jasno

TA3 TASR SITA
2.12.2017 12:57

Štátny rozpočet, aktuálna politická situácia, hodnotenie nedávnych volieb do vyšších územných celkov, či začiatky príprav budúcoročných komunálnych volieb. To boli témy Republikovej rady strany Most-Híd, ktorá zasadala v Šamoríne.

Podporujú Žitňanskú

Republiková rada strany Most-Híd podporuje podpredsedníčku strany a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v odmietavom stanovisku k nominantke Smeru Monike Jankovskej do Súdnej rady SR, pretože nespĺňa princíp posilnenia občianskosti pri tvorbe tejto inštitúcie.

Ako novinárov informoval po rokovaní rady predseda Mostu-Híd Béla Bugár, rada sa zhodla, že pri nominácii Jankovskej nebola dosiahnutá dohoda v koalícii. „Ak by došlo k hlasovaniu s opozíciou pri presadzovaní tohto návrhu, Most-Híd to bude považovať za zásadné porušenie koaličnej zmluvy."

Nemá to byť sudca

Pri obsadzovaní postu člena súdnej rady vychádza ministerka Žitňanská z programového vyhlásenia vlády, kde je napísané, že vláda do nej bude presadzovať nesudcov. Podľa nej je to rozumné, pretože je dobré, aby bol v rade zastúpený aj iný pohľad, nie iba pohľad zvnútra súdnictva.

Jankovskú navrhol poslanec Smeru Róbert Madej. Ministerka spravodlivosti s nomináciou Jankovskej nesúhlasí, je za odpolitizovanie súdnej rady a v rade je podľa nej potrebné dať priestor aj nesudcom. „To je v prípade tejto kandidatúry popreté, preto s ňou nesúhlasím,“ zdôraznila ešte v júni Žitňanská.

Zmrazenie platov odmietajú

Strana Most-Híd nebude podľa Bugára za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Podľa neho by bolo dobré, aby si premiér Robert Fico vypočul názory vlastných poslancov i poslancov koalície. „Tu nejde len o platy, ale my za zmrazené platy hlasovať nebudeme. Či budú zvýšené o jedno, alebo sto eur, to je bezpredmetné. NR SR nie je podriadená vláde,“ vyhlásil Bugár s tým, že aj jeho strana má návrh riešenia, ale nechcel o ňom hovoriť. „Musíme hľadať kompromisné riešenie,“ uviedol.

Bugár pripustil, že jeho strana bude napríklad za dočasné riešenie, ktorým môže byť symbolické zvýšenie platov o jedno euro. Takýto návrh by mohol byť schválený ešte na decembrovej schôdzi, ale návrh na zmrazovanie platov Most-Híd nepodporí. Bugár je za nové systémové riešenie, ktoré nikoho nebude nútiť v budúcnosti zmraziť platy. O novom návrhu o úprave platov bude podľa neho rokovať NR SR na jar.

Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní. „Je potrebné zdôrazniť, že NR SR nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. SR je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu,“ upozornil Bugár s tým, že odkazovanie cez médiá v tak závažnej veci, ako je dôvera vlády, považuje za neprípustné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok