Fico hrozí, že spojí hlasovanie o platoch s vyslovením dôvery vláde

TA3 SITA TASR
29.11.2017 14:17

Poslanci parlamentu prekvapili, a napriek koaličnej dohode nezahlasovali za skrátené legislatívne konanie, ktorým sa mali "tradične" zmraziť platy ústavných činiteľov - a teda aj ich samých. Robert Fico ustúpiť nemieni a odkázal, že ak do konca roka nezmenia názor, spojí toto hlasovanie s hlasovaním o dôvere jeho vláde.

Rozhodnutie prijal s veľkou nevôľou

„Očakávam, že NR SR zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil Fico v stanovisku.

Dodáva, že je pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom. Premiér zdôraznil, že „s veľkou nevôľou prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila ním navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov". V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie platov ústavných činiteľov o takmer 1 000 eur za absolútne neprípustné.

Danko zvolá grémium, Bugár s premiérom nesúhlasí

Predseda NR SR Andrej Danko chce nájsť spôsob, ako zvýšeniu platov poslancov zabrániť. „Musíme sa pozrieť na možné systémové zdanenie všetkých príjmov poslancov, ale aj na príjmy europoslancov. Zvolám poslanecké grémium, na ktorom sa budeme snažiť túto nehorázne vzniknutú situáciu riešiť,“ povedal Danko.

Fico zvolil pri platoch podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zlú cestu a zbytočne vyvoláva napätie v koalícii. Bugár je z vyhlásenia Fica prekvapený. Ako povedal novinárom, v utorok sa Fico čudoval, že čo sa deje, že návrh na skrátené legislatívne konanie neprešiel. „Vládni poslanci nesúhlasili, lebo predsedovia s poslancami nerokovali. Navrhol som, aby sme to na budúci týždeň skúsili prerokovať na spoločnom stretnutí poslaneckých klubov,“ uviedol Bugár.

Bugárovi Ficove vyhlásenie pripadá ako znásilnenie. „Dvadsaťšesť poslancov zo Smeru nesúhlasilo s jeho návrhom. Parlament nemôže byť slúžkou podriadenou vláde. Najskôr musíme rokovať s poslancami, ktorí musia cítiť aj podporu od vlády a nielen, že vláda očakáva, že za všetko budú hlasovať,“ konštatoval Bugár.

Za nezahlasovali v Smere, SNS ani v Moste

Poslanci hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci Smeru. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania, alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo Slovenskej národnej strany bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti, alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti, alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Prinieslo by miliónovú úsporu

Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra. Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017.

Vzťahuje sa to napríklad aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, člena Rady pre štátnu službu, Komisára pre deti a Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca. Výnimkou sú sudcovia Ústavného súdu SR, ostatní sudcovia, predseda Súdnej rady SR, generálny prokurátor aj ostatní prokurátori. Zmrazenie platov by malo priniesť úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 4,1 mil. eur.

Vláda návrhom na skrátené legislatívne konanie argumentovala súčasnou ekonomickou situáciou a stavom. „Naliehavosť prijatia navrhovanej právnej úpravy vyplýva z požiadavky a záujmu konsolidovať verejné financie,“ zdôvodnila vláda svoju žiadosť s tým, že z dôvodu hrozby značných hospodárskych škôd navrhuje Národnej rade Slovenskej republiky, aby sa uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok