Kandidáti bojujú o sudcovské miesta, prešlo 35 záujemcov

TA3 SITA
28.11.2017 16:04

Písomnou časťou pohovoru v prvom hromadnom výberovom konaní na funkciu sudcu prešlo na celom Slovensku 35 záujemcov o sudcovský talár. Do výberu pritom prihlášky podalo 264 záujemcov, v pondelok na písomnú časť prišlo necelých 190 záujemcov.

Žitňanská nie je sklamaná

Písomná časť pozostávala z testu, prípadovej štúdie, písomného prekladu z cudzieho jazyka a písomného vypracovania súdnych rozhodnutí. Hovorca ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Peter Bubla uviedol, že ministerka nie je z týchto čísiel sklamaná.

"V prvom rade nám záleží na kvalite uchádzačov, pretože je dôležité, aby sa do sudcovského stavu dostávali naozaj kvalitní uchádzači. Toto sme hovorili od začiatku, už aj pri predkladaní návrhu," zdôraznila. Aj keď sa ukazuje, že pre väčšinu je latka nastavená relatívne vysoko, tak v tomto prípade to ministerstvo považuje za niečo, čo je úplne na mieste.

Databáza kandidátov

Po skončení prvého hromadného výberu kandidátov na sudcov bude vypísané ďalšie a tak sa doplní databáza kandidátov, vysvetlil ďalší postup hovorca. Kandidáti z hromadných výberových konaní bojujú o 125 voľných sudcovských miest. Dnes kandidáti absolvujú psychologické testy, úspešných čaká ešte ústny pohovor.

Úspešní z výberu budú ale stále iba kandidátmi na funkciu sudcu. Budú musieť ešte prejsť previerkou spoľahlivosti a až v lete budúceho roka sa očakáva, že budú k dispozícii prví kandidáti na sudcov z hromadných výberových konaní.

Vznikne tak databáza kandidátov, z ktorej bezprostredne po uvoľnení miesta sudcu na okresnom súde alebo po určení voľného miesta ministrom spravodlivosti bude môcť Súdna rada SR v relatívne krátkom čase navrhnúť prezidentovi kandidáta na vymenovanie za sudcu. V súčasnosti po zavedení previerok trvá obsadenie voľného miesta niekedy aj rok. Práve pružnejšie a rýchlejšie obsadzovanie voľných miest sudcov bolo dôvodom pre zmenu legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok