Pápež vyzval Kolumbijčanov, aby zanechali polstoročný konflikt

TA3 TASR
8.9.2017 06:58

Pápež František, ktorý je na päťdňovej návšteve Kolumbie, celebroval vo štvrtok podvečer v Parku Simóna Bolívara v hlavnom meste Bogota omšu za účasti približne milióna veriacich. Pápež varoval pred násilím, korupciou a nenávisťou, ktoré ohrozujú kolumbijskú spoločnosť. Ľudí vyzval, aby zanechali konflikt, ktorý tu zúril vyše 50 rokov.

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie. Vatikán zohral významnú úlohu pri sprostredkovaní vzájomného dialógu. Rokovania sa začali v roku 2012 a vyvrcholili vlani podpisom prelomovej mierovej dohody medzi vládou a touto ľavicovou povstaleckou skupinou. FARC sa integruje na politickú stranu, svoju skratku si ale ponechá.

Ozbrojený konflikt, v ktorom od roku 1958 tieto milície bojovali proti armáde, polícii a pravicovým polovojenským oddielom, si vyžiadal najmenej 220.000 mŕtvych. Svoje domovy muselo opustiť takmer sedem miliónov ľudí.

František pred omšou pozdravil verejnosť na námestí Plaza de Armas v centre Bogoty, rozprával sa s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom a stretol sa s regionálnymi biskupmi a kardinálmi. Františkova návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva. Podľa očakávaní prídu pápeža počas jeho zastávok privítať milióny ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok