Stovky migrantov odmietali presun, polícia vtrhla do tábora

TA3 TASR
23.11.2017 10:12

Polícia na Papui-Novej Guinei vtrhla do zatvoreného utečeneckého tábora na ostrove Manus. V ňom aj napriek zákazu aj naďalej žije vyše 400 migrantov, ktorí požiadali o azyl v Austrálii. Polícia sa ich snaží prinútiť, aby miesto opustili.

Obávali sa útokov miestnych

Polícia v Papui-Novej Guinei vstúpila vo štvrtok do bývalého Austráliou prevádzkovaného detenčného centra na ostrove Manus s cieľom presťahovať uchádzačov o azyl do tranzitných centier inde na ostrove. Potvrdila to austrálska vláda, podľa ktorej išlo o operáciu Papuy-Novej Guiney.

Od zavretia tábora, ku ktorému došlo 31. októbra, odmietali z neho odísť stovky mužov pre obavy, že na nich budú útočiť príslušníci miestnej komunity. Viac ako 400 mužov ostávalo v centre aj napriek nedostatku potravín, vody či dodávok elektriny. Aj pri štvrtkovej policajnej akcii sa zdráhali odísť a ukrývali sa na strechách či na toaletách. Odtiaľ informovali cez sociálne siete, že policajti boli agresívni a ničili v tábore zariadenie aj ich majetok.


Agentúra DPA informovala s odvolaním sa na utečencov, že policajti a imigrační úradníci zatkli viac ako 20 mužov a ďalších 30 až 40 osôb odviedli násilne z tábora a iných zbili.

Otvorený list celebrít

Dvanásť vplyvných austrálskych celebrít medzitým napísalo otvorený list austrálskemu premiérovi Malcolmovi Turnbullovi a opozičnému lídrovi Billovi Shortenovi, aby sa venovali "ľudskej katastrofe" na ostrove Manus, a aby okamžite do detenčného centra poslali pomoc.

"Domnievame sa, že je čas zastaviť neprijateľné a medzinárodne kritizované zaobchádzanie s utečencami na ostrove Manus, ktorí aj keď nespáchali žiadny zločin, sú tam teraz uväznení a opustení," píše sa v liste podpísanom napríklad nositeľom Nobelovej ceny Petrom Dohertym a aborigénskym staršinom Mickom Dodsonom.

V rámci svojej kontroverznej politiky Austrália zadržiava uchádzačov o azyl, ktorí priplávali do krajiny loďou, v táboroch na ostrove Manus a na malom tichomorskom ostrove Nauru. Austrália zavrela centrum na ostrove Manus po tom, ako súd v Papui-Novej Guinei rozhodol, že tábor nie je v súlade s ústavou, a vyzval na presun uchádzačov o azyl do tranzitných centier inde na ostrove, dodáva britská spravodajská stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok