Je rozhodnuté. Agentúra so stovkami ľudí do Bratislavy nepríde

TA3 TASR SITA
20.11.2017 17:03

Slovensko, hoci v bolo v posledných dňoch vykresľované ako favorit, prehralo súboj o presídlenie Európskej agentúry pre lieky z Londýna do Bratislavy. Rozhodlo o tom hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Sídlo agentúry nakoniec získal Amsterdam. Slovenský rezort diplomacie netají sklamanie.

Problém s registrovanými partnerstvami

Slovensko ako sídlo agentúry ponúklo vznikajúcu stavbu Westend Plazza na bratislavskej Patrónke, ktorú stavia J&T Real Estate. Denník Financial Times nedávno Bratislavu spolu s Milánom označil za horúcich kandidátov na sídlo liekovej agentúry.

Samotná EMA však mala voči bratislavskej adrese výhrady: vo svojom hodnotení ponúk kritizovala nedostatočné dopravné spojenie so zvyškom Európy a upozorňovala na chýbajúcu úpravu manželstiev a registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. Lieková agentúra tiež varovala, že v prípade presťahovania do Bratislavy či ďalších krajín strednej a východnej Európy nemôže zaručiť svoje fungovanie - viac ako 70 % zamestnancov v jej internom prieskume ohlásilo, že dá radšej výpoveď, než by sa malo presťahovať na východ.

Ponuku okrem Slovenska podali Belgicko (Brusel), Bulharsko (Sofia), Dánsko (Kodaň), Fínsko (Helsinki), Francúzsko (Lille), Grécko (Atény), Holandsko (Amsterdam), Chorvátsko (Záhreb), Írsko (Dublin), Nemecko (Bonn), Poľsko (Varšava), Portugalsko (Porto), Rakúsko (Viedeň), Rumunsko (Bukurešť), Španielsko (Barcelona), Švédsko (Štokholm) a Taliansko (Miláno).

Zaúradovalo politikárčenie, hovorí Drucker

Drucker pred novinármi priznal, že ho "zemiaková medaila" neteší. "Som smutný a sklamaný, že na prvé tri pozície sa nedostala žiadna krajina spomedzi nových členských štátov," uviedol. Už pred hlasovaním považoval za kľúčové, aby šancu dostali aj krajiny z tohto regiónu, lebo by bez problémov dokázali zabezpečiť sídlo a dobré fungovanie EMA.

Drucker považuje za dôležité, že Slovensko dokázalo ponúknuť kvalitnú kandidatúru, ktorá bola vyhodnotená ako jedna z najlepších. Podľa jeho slov zaúradovalo hlavne "politikárčenie" a prevážili individuálne záujmy jednotlivých krajín nad celkovým posolstvom pre občanov Únie. "Aj z týchto dôvodov sme nepodporili v druhom a treťom kole žiadnu kandidatúru, výsledkom čoho bolo 26 platných hlasov a rozhodoval na konci žreb," opísal minister situáciu, ktorá nakoniec viedla k šťastnému žrebu pre Amsterdam na úkor Milána. "Je to také malé zadosťučinenie. A možno žreb mal rozhodovať rovno na úvod, možno by to bolo spravodlivejšie," dodal.

Podľa jeho slov v Bruseli do poslednej chvíle pred hlasovaním prebiehali rôzne bilaterálne rokovania a stretnutia, keď kandidujúce krajiny sa snažili ostatným ponúkať rôzne benefity za podporu a tie nekandidujúce čakali na ponuky od kandidátov, aby ich mohli zhodnotiť a vybrať si.

Rezort diplomacie je sklamaný

Slovenský rezort diplomacie netají sklamanie z toho, že naša kandidatúra v hre o získanie Európskej liekovej agentúry neuspela napriek vynikajúcej ponuke, ktorú predložili spoločne s ministerstvom zdravotníctva. "Sme presvedčení, že občania EÚ z novších členských štátov očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť preukázať pripravenosť hostiť takú dôležitú agentúru ako je EMA. Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Susko dodal, život ide ďalej a "nám nezostáva iné, len počkať si na meno víťaza a vysloviť presvedčenie, že bude dôstojným sídlom agentúry, a že vytvorí všetky podmienky na to, aby bolo ďalšie fungovanie EMA bezproblémové."

Pre šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefana Zelníka (SNS) je neúspech Slovenska veľkým sklamaním. Hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli považuje za nespravodlivé: "Je to absolútne nefér voči Slovenskej republike." Poznamenal, že iné sa v tomto prípade deklarovalo a iné sa plní. Pripomenul, že EMA mala sídliť v krajine, kde sa žiadna európska agentúra nenachádza. "Mali sme to dostať," myslí si. Projekt, ktorý predložil minister zdravotníctva Tomáš Drucker, považuje za dobrý. Tvrdí, že Drucker urobil maximum. "Žiaľ, je to na krajinách, ktoré hlasovali," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok