V Česku zasadol nový parlament, nováčikov je rekordne veľa

TA3
20.11.2017 12:59

V susednom Česku sa po prvý raz v novom zložení zišla Poslanecká snemovňa parlamentu. Do poslaneckých lavíc si sadlo rekordných 125 nováčikov. Prvý deň je skôr zoznamovací. Voľba predsedu príde na rad až v stredu.

ANO nominuje osem poslancov

Poslanci najprv zložili sľub, následne rokovali o tom, koľko členov má mať mandátový a imunitný výbor. Nakoniec sa dohodli na tom, že vo výbore bude 19 zákonodarcov zo všetkých deviatich politických strán.

Víťazné hnutie ANO do výboru nominuje osem poslancov, novozriadený Demokratický blok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostovia a nezávislí) päť poslancov, Piráti dvoch, Sloboda a priama demokracia - Tomio Okamura tiež dvoch a komunisti a sociálni demokrati po jednom. S týmto návrhom nesúhlasili iba Piráti.

Jediným kandidátom zostáva Vondráček

V novej snemovni je rekordný počet 122 nováčikov, čo je najviac od roku 1996. Noví poslanci si dopoludnia prevzali osvedčenie o zvolení. Po začatí schôdze zložil ako prvý sľub predseda snemovne Jan Hamáček, ktorý schôdzu zvolal.

V stredu budú českí poslanci voliť nového šéfa snemovne. Jediným kandidátom zostáva Radek Vondráček z hnutia ANO. Môže počítať s podporou spolustraníkov, ale aj s hlasmi SPD, Pirátov a komunistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok