TB A. Kisku a P. Gajdoša po spoločnom stretnutí

TA3
14.11.2017 15:10

Pozrite si vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku a ministra obrany Petra Gajdoša o modernizácii ozbrojených síl po spoločnom stretnutí.

STANOVISKO MINISTERSTVA OBRANY SR

Ministerstvo obrany SR nemá vo zvyku reagovať na vyjadrenia človeka, ktorý porušil jeden zo základných princípov demokracie, keď odpočúval novinárov a svojich vlastných ľudí. Urobíme však výnimku, pretože odmietame, aby bola obrana a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej občanov, predmetom politického súboja a vytĺkania politického kapitálu zo strany opozície. A predovšetkým pána Galka, ktorý si napriek tomu, že bol ministrom obrany takmer 16 mesiacov nevšimol, že pre činnosť ministerstva obrany platí základný právny rámec, ktorý on nielen ignoroval, ale aj porušoval.

Pán Galko, ktorý odpočúval nielen novinárov, ale aj svojich vlastných ľudí, má dnes plné ústa transparentnosti a dodržiavania zákonov, no doteraz vojakom nevysvetlil, prečo predal funkčné samopaly v priemere po 9 eur za kus, pričom nové zbrane tohto typu stoja v prieme 3000 eur a viac za jeden kus. A navyše ozbrojené sily musia dnes na úkor inej modernizácie nakupovať náhradné dielce, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie, ako cena jedného kusu, ktorú zobchodoval pán Galko. Vedenie ministerstva obrany sa ohradzuje voči takým spôsobom, ktoré dnes prezentuje, pretože na to nemá morálne právo a ani odborné vedomosti. Ním kritizovaní nominanti Slovenskej národnej strany na rozdiel od neho odpracovali v oblasti obrany a bezpečnosti desiatky rokov.

Za necelých 16 mesiacov urobil pán Galko v rezorte obrany viac škody ako osohu a vojakom po ňom nezostalo nič len medzinárodná hanba po škandále odpočúvania. Žiadna nová technika, ani výstroj. To sú nespochybniteľné fakty. Ministerstvo obrany všetky ďalšie informácie k procesu obstarania bojových vozidiel 8x8 a 4x4 poskytne v stredu po rokovaní vlády, pretože považuje za dôležité, aby bola verejnosť o transparentnosti celého procesu informovaná. V zmysle uznesenia vlády bude tiež minister obrany o projekte informovať poslancov Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť SR. Nepotrebuje na to výzvu pána Galka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok