Nad Európou sa presúva rádioaktívny mrak, vznikol na východe

TA3 TASR
10.11.2017 15:13

Nad Európou sa v ostatných týždňoch pohybuje rádioaktívny oblak. Informoval o tom francúzsky inštitút pre ochranu nad radiáciou IRSN. Podľa neho je príčinou pravdepodobne nehoda v jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane.

Francúzsky Ústav radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti vo svojej správe uviedol, že "pravdepodobná oblasť vypustenia" tzv. rádioaktívneho oblaku, zachyteného pred niekoľkými týždňami nad Európou, sa nachádzala medzi riekou Volga a pohorím Ural. Ako preventívne opatrenie navrhol vykonávanie náhodných kontrol pri dovoze potravín z tejto časti Ruska.

Zvýšená prítomnosť rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106 v ovzduší podľa IRSN nepredstavovala pre európske krajiny nijaké zdravotné alebo environmentálne riziko. Správa vychádzajúca z monitorovania vo viacerých krajinách konštatuje, že toto zvýšenie bolo zaznamenané najmä koncom septembra a začiatkom októbra a v súčasnosti už nie je detekované.

Podľa IRSN sa predpokladá, že rádioaktivita uvoľnila do ovzdušia pri nehode súvisiacej s jadrovým palivom alebo výrobou rádioaktívneho materiálu. Experti už začiatkom októbra uviedli, že zdroj mierneho zvýšenia rádioaktivity v európskych krajinách sa nachádza v oblasti južného Uralu. Nehodu v jadrovej elektrárni však ako príčinu vylúčili. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch satelitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok