Prognóza slovenského hospodárske rastu

TA3, TASR
9.10.2011 16:00

Spoločnosť Ernst & Young predpokladá pre tento rok na Slovensku rast HDP na úrovni 2,8 %.

Prognóza slovenského hospodárske rastu

Pôvodná prognóza pritom hovorila o medziročnom náraste o 3,4 %. "Napriek tomu sa očakáva, že Slovensko bude zo strednodobého hľadiska naďalej patriť medzi krajiny s najlepšími výsledkami v eurozóne," tvrdí vo svojej najnovšej štvrťročnej prognóze na jeseň 2011 Ernst & Young. Podľa nej by mala ekonomika v rokoch 2012 – 2015 rásť v priemere tempom 3,6 % ročne.


Za nízkym nárastom HDP, ktorý v 2. štvrťroku stúpol o 0,5 %, stojí predovšetkým nízka spotreba slovenských domácností. Tie obmedzili investičné i celkové výdavky. Podľa spoločnosti naznačujú prieskumy dôvery len nízku pravdepodobnosť, že sa tieto výdavky do konca roka zvýšia. "Spotreba sa zvýši len v prípade, ak sa rast reálnych miezd v rokoch 2012 až 2013 vráti na pozitívne úrovne," uvádza partner spoločnosti Ernst & Young v SR Dalimil Draganovský.


Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v 2. štvrťroku 13,6 %. Jej negatívny vplyv na spotrebu pritom podľa spoločnosti znásobuje aj vysoká spotrebiteľská inflácia. Tá v júli dosiahla 3,8 %, pričom priemerná mzda narástla o 3,5 %. Kúpna sila domácností tak klesá. "Odhadujeme, že súkromná spotreba bude počas roku 2011 celkovo stagnovať," tvrdí Ernst & Young.


Reálne mzdy by mali začať rásť až po znížení inflácie v druhej polovici tohto roku a po poklese cien komodít v roku 2012. V budúcom roku by tak mohlo dôjsť ku zvýšeniu výdavkov spotrebiteľov o 2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok