Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o župných voľbách

TA3
4.11.2017 08:06

S aktuálnymi voľbami do vyšších územných celkov sa spája niekoľko noviniek. Systém hlasovania sa mierne odlišuje od parlamentných volieb a aj od voľby, ktorú sme v župách urobili pred štyrmi rokmi.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o župných voľbách
SITA/Ján Viazanička

1. Len jedno kolo

Od posledných volieb do VÚC sa zmenil systém, z dvojkolového sa stal jednokolový. V minulosti sa mohol stať županom iba kandidát, ktorý získal viac ako 50 percent hlasov, teraz sa už nedá spoliehať na možný postup a prípadné preskupenie hlasov po prvom kole. Voliči, ale aj kandidáti musia vsadiť na jednu kartu.

V praxi to znamená, že po prvýkrát bude za predsedu župy zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

2. Dlhšie obdobie

Tentoraz nezostanú krajskí predsedovia a poslanci vo svojich funkciách štyri roky ako doteraz, ale až päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne voľby.

3. S preukazom to nejde

Ak práve v sobotu víkendujete mimo svojho domu, máte smolu. Prostredníctvom voličského preukazu sa v týchto voľbách hlasovať nedá.

Volič môže voliť len v obci, kde má trvalý pobyt a vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Volebná komisia si overí totožnosť a bydlisko podľa občianskeho preukazu. Ak volí cudzinec s trvalým pobytom v obci, komisii predloží doklad o pobyte pre cudzinca.

4. Krúžkujte

Aj v týchto voľbách platí, že kandidát sa na volebnom lístku nekrížikuje, ale krúžkuje. Volič môže zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Presný počet poslancov nájdete vypísaný na hlasovacom lístku. Pri voľbe župana volič krúžkuje poradové číslo len jedného kandidáta.

5. Pozor na pokutu

Voľby sú vážna udalosť. S hlasovacími lístkami, ktoré dostanete od komisie, sa neoplatí zmätkovať.  Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky sa musia vhodiť do zapečatenej schránky špeciálne určenej na tieto „zlé“ lístky. Ak budete s lístkami manipulovať inak, hrozí vám pokuta 33 eur.

Určite si však dajte pozor a nepomýľte si nepoužité lístky s použitými, kde ste už  kandidátov zakrúžkovali. Rovnako si dajte pozor aj na to, aby ste nepoužité lístky omylom nevhodili do urny, kde sú správne a označené hlasovacie lístky.

Témy: Poslanec
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok