Slovenské filmy na HoryZontoch budú v silnom zastúpení

30.10.2017 10:45

Celkom desať programových blokov na dvoch scénach, 53 filmov, z toho 19 od slovenských autorov, 16 festivalových premiér, desať hostí a dve špeciálne sekcie. To je stručná bilancia blížiaceho sa festivalu HoryZonty, ktorý od štvrtka 9. novembra do soboty 11. novembra opäť prinesie atmosféru hôr pod hrad Matúša Čáka.

Slovenské filmy na HoryZontoch budú v silnom zastúpení

Program na dvoch scénach

Festival HoryZonty, ktorý naposledy navštívilo štyritisíc divákov, slávi tento rok dvanásť rokov. Aj napriek tomu, že organizátori, z dôvodu pretrvávajúceho nepriaznivého technického stavu najväčšieho kultúrneho stánku v Trenčíne - Posádkového klubu, boli nútení presunúť dejisko podujatia do Kina Hviezda a Klubu Lúč, za svoj program sa festival ani tento rok hanbiť nemusí. „Pôjdeme opäť paralelne na dve scény. Okrem diel od našich režisérov figurujú v programe filmy od autorov z celého sveta. Tie do nášho mesta prinášame aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu,“ potvrdila riaditeľka podujatia Mária Dutková.

„Čo sa týka Slovákov, diváci uvidia film Pavla Barabáša Vábenie výšok a tiež dva tituly od Erika Baláža, ktorý festival poctí svojou prítomnosťou, a to Nesmrteľný les a Živá rieka. „Ďalej ponúkame dokument Burunduk od Rasťa Hatiara a snímku Martiny Nagyovej Dobrák od kosti, ktorú prídu na festival predstaviť samotní protagonisti,“ povedala hlavná organizátorka.

Slovensko vo filme

Špecifikom HoryZontov je, že popri profesionálnych režiséroch dáva priestor aj neprofesionálnym autorom na dôstojnú prezentáciu ich diel. Do súťaže o najlepší neprofesionálny festivalový film z prostredia hôr a outdooru sa tento rok prihlásilo 20 titulov. Do hlavného programu postúpilo 15. Tie sa uchádzajú o cenu poroty, cenu divákov a po prvýkrát si jeden z tvorcov odnesie aj ocenenie Slovensko vo filme. „Jeho cieľom je upozorniť na filmy zo slovenského prostredia, poukázať na krásy našej prírody a na to, že aj Slovensko poskytuje zaujímavé možnosti outdoorového vyžitia,“ spresnila Dutková. O túto cenu zabojuje deväť filmov.

Retro v metro

Za posledné roky si získal obľubu aj filmový blok Retro v metro, ktorý sa v programe HoryZontov objavuje od roku 2015. V ňom dostávajú priestor staré filmy s tematikou horolezectva a hôr zo Slovenského filmového ústavu. Tento blok príde na rad už v nedeľu 5.novembra v priestoroch komorného trenčianskeho Artkina Metro. V rámci neho budú môcť diváci vzhliadnuť tituly Expedícia Nanga Parbat, Štyria v stene - oba z roku 1970 a snímku 80 metrov pod vrcholom z ruky Pavla Barabáša z roku 1998.

Na priaznivcov HoryZontov čaká aj množstvo sprievodných podujatí. Všetky informácie ohľadne HoryZontov sú dostupné na internetovej stránke festivalu www.horyzonty.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok