Cestujúcich do USA čakajú sprísnené letiskové kontroly

TA3 ČTK
25.10.2017 20:47

Od štvrtka 26. októbra začne niekoľko leteckých spoločností vrátane francúzskej Air France a nemeckej Lufthansy s prísnejšími kontrolami pri letoch do Spojených štátov, ďalšie spoločnosti sa pripoja postupne. Bezpečnostnými previerkami budú musieť prejsť všetci pasažieri mieriaci do USA, a to aj vrátane Američanov.

Informáciu poskytla hovorkyňa amerického federálneho Úradu pre bezpečnosť dopravy Lisa Farbsteinová s tým, že kontroly budú vykonávané na poslednom letisku, z ktorého pasažier do USA odletí. Ak teda do USA letia s prestupom, kontroly podstúpia pri prestupe. "Nové opatrenia ovplyvnia všetky lety z letísk, ktoré slúžia ako posledný prestupový uzol pri lete do Spojených štátov," vysvetlila. Súčasťou novej procedúry sú bezpečnostné pohovory, ktoré vykonajú zamestnanci aeroliniek. Agentúra Reuters uviedla, že do USA denne z 280 letísk v 105 krajinách lieta cez 2000 komerčných spojov, ktoré majú na palubách dokopy 325-tisíc cestujúcich.

Opatrenia prichádzajú potom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvažovala o zákaze notebookov na palube lietadiel. Toto obmedzenie nakoniec USA z dôvodu teroristickej hrozby vyhlásili pre niekoľko leteckých spoločností predovšetkým na Blízkom východe. Ako prvý s bezpečnostnými pohovormi začnú už od štvrtka 26. októbra aerolinky Air France, Cathay Pacific, EgyptAir, Emirates a Lufthansa. Spoločnosť Royal Jordanian oznámila, že sa chystá pripojiť v polovici januára. Air France začne vykonávať pohovory najskôr na parížskom letisku Orly a o týždeň neskôr 2. novembra opatrenia rozšíri aj na ďalšie parížske letisko Charlesa de Gaulla.

Francúzska letecká spoločnosť tiež oznámila, že nová bezpečnostná kontrola bude mať podobu dotazníka. Emirates vo vyhlásení hovorí o predbežných bezpečnostných pohovoroch pri priehradkách, na ktoré potom naviažu už teraz zavedené kontrolné opatrenia pri nástupnej bráne do lietadla. EgyptAir uviedol, že popri pohovoroch budú súčasťou opatrení tiež dôkladnejšie prehliadky batožiny aj cestujúcich. Lufthansa k súčasným kontrolám elektronických prístrojov chce pridať aj pohovory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok