Zoštátnime televíziu aj rozhlas, navrhuje šéf českých populistov

TA3 TASR
24.10.2017 10:52

Líder hnutia Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura navrhuje, aby došlo k zoštátneniu Českého rozhlasu a Českej televízie. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Zoštátnime televíziu aj rozhlas, navrhuje šéf českých populistov
ČTK

Problémom je vraj hospodárenie

Podľa Okamuru verejnoprávne médiá zle hospodária. Zrušiť chce aj koncesionárske poplatky, z ktorých sú financované. Český rozhlas sa proti jeho tvrdeniu ohradil a úvahy o zoštátnení považuje za ohrozenie demokratického zriadenia. "Keď budeme vo vláde, tak sa na Českú televíziu a Český rozhlas zameriame," povedal Okamura v programe Dvacet minut Radiožurnálu. K téme sa líder SPD dostal, keď odpovedal na otázku, či nehrozí, že zmiznú peniaze, ktoré hnutie dostane za volebný výsledok, ako sa to stalo v bývalom Okamurovom hnutí Úsvit.

"Ak niekto má problémy s hospodárením, tak je to Český rozhlas a Česká televízia. A my to chceme zmeniť. To znamená, že chceme zrušiť koncesionárske poplatky, zoštátniť to, a aby bol jasný dohľad najvyššieho kontrolného úradu nad vaším hospodárením," vyhlásil šéf SPD. Okamura sa taktiež ohradil voči tomu, ako o ňom verejnoprávne médiá informujú. "Tu je to totálne netransparentné. Napríklad Český rozhlas Plus vytváral z verejných peňazí kreslenú karikatúru, kde ma zosmiešňoval pred voľbami," povedal novozvolený poslanec.

Krok späť k totalite

Na Okamurove výroky zareagoval Český rozhlas v tlačovom vyhlásení. "Český rozhlas sa dôrazne ohradzuje proti tvrdeniam predsedu SPD Tomia Okamuru, ktoré vyslovil v pondelkovom rozhovore v programe Dvacet minut Radiožurnálu a ktoré ohrozujú demokratické princípy, na ktorých bola vybudovaná Česká republika," píše sa vo vyhlásení.

Podľa generálneho riaditeľa Českého rozhlasu Reného Zavorala by úvahy o zoštátnení médií verejnej služby znamenali pošliapanie demokratického zriadenia v našej krajine. "Bol by to krok späť k totalitnému systému," povedal a dodal, že Okamurove tvrdenia na adresu Českého rozhlasu sú nepravdivé, úplne nepodložené a zavádzajúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok