Americkí tajní menia plány, budú hľadať a zabíjať

TA3 TASR
23.10.2017 11:30

Americká Ústredná spravodajská služba rozširuje svoje tajné operácie v Afganistane, aby usmrtila po celej krajine viac militantov hnutia Taliban. V nedeľu 22. októbra to uviedol denník New York Times.

Americkí tajní menia plány, budú hľadať a zabíjať
SITA/AP

Súčasťou tejto taktiky je aj vysielanie malých skupín skúsených agentov a najatých spolupracovníkov, ktorí budú militantov prenasledovať spoločne s afganskými silami. Denník to uviedol s odvolaním sa na dvoch nemenovaných "vysokopostavených amerických predstaviteľov".

CIA tak mení ťažisko svojej činnosti v Afganistane, keďže predtým sa sústreďovala na porážku teroristickej siete al-Káida a na pomoc afganským tajným službám. Nové akcie, ktoré budú údajne riadiť dôstojníci polovojenských síl CIA nazvaných Divízia špeciálnych činností, budú podnikať malé jednotky, známe ako protiteroristické stíhacie skupiny. CIA odmietla komentovať správu denníka New York Times, týkajúcu sa svojej rozšírenej úlohy v Afganistane.

Keď prezident USA Donald Trump v auguste predstavoval svoju novú stratégiu pre Afganistan, oznámil, že pošle do krajiny viac vojakov a uvoľní obmedzenia platné pre bojiská. Americké vzdušné sily už výrazne zintenzívnili nálety na Taliban. Podľa nedávnej správy týchto síl bol september rekordným mesiacom v hľadiska zhodenej munície. Taliban reagoval minulý týždeň sériou útokov na zariadenia a okresné centrá bezpečnostných síl, pričom zabil 200 civilistov, vojakov a policajtov. V článku zverejnenom na webovej stránke talibov Shahamat oznámili militanti aj ďalšie "odvetné akcie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok