Vojak USA dezertoval a padol do rúk Talibanu, teraz mu hrozí doživotie

TA3 TASR
17.10.2017 07:52

Seržant americkej armády Bowe Bergdahl, ktorý strávil päť rokov v zajatí Talibanu po tom, ako opustil svoje stanovište v Afganistane, sa na súde priznal k dezercii a zbabelosti pred nepriateľom, čo mu môže vyniesť až doživotný trest.

Vojak USA dezertoval a padol do rúk Talibanu, teraz mu hrozí doživotie
SITA/AP

O najnovšom vývoji informovala agentúra AP, podľa ktorej môže priznanie znamenať, že obžalovaný sa spolieha na zhovievavosť sudcu, keďže neuzavrel s prokuratúrou nijakú dohodu o vine a treste. Doživotné väzenie hrozí Bergdahlovi (31) za to, že svojím správaním ohrozil iných vojakov, zatiaľ čo za samotnú dezerciu sa udeľuje najviac päťročný trest.

usa-vojak-2_0a000002-9a1d-e0e1.jpg

"Chápem, že môj odchod (zo stanovišťa) bol proti predpisom," povedal obžalovaný seržant, ktorého zmiznutie v roku 2009 viedlo k  intenzívnym pátracím a záchranným misiám. Niektorí z jeho kolegov pri nich utrpeli vážne zranenia. Bergdahl, ktorý následne padol do zajatia Talibanu, sa podľa vlastných slov domnieval, že "nebudú pátrať po jednom vojakovi".

Spojené štáty dosiahli oslobodenie Bergdahla v roku 2014, keď uskutočnili kontroverznú výmenu za piatich predstaviteľov Talibanu zadržiavaných vo vojenskom väzení na základni Guantánamo. Terajší americký prezident Donald Trump opakovane označil tohto vojaka za "špinavého, skazeného zradcu" a tvrdil, že si zaslúžil byť zastrelený popravnou čatou alebo vyhodený z lietadla bez padáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok