Trump napadol Obamovu reformu, poisťovniam zobral dotácie

TA3 ČTK
13.10.2017 08:51

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rozhodla zrušiť dotačné platby zdravotným poisťovniam, ktoré v rámci systému reformy bývalej hlavy štátu Baracka Obamu dostávajú ako náhradu za lacnejšie poistenie pre sociálne slabších klientov.

Biely dom rozhodnutie komentoval so slovami, že dotácie nie sú v súlade so zákonom. Ešte pred oficiálnym oznámením informoval o plánovanom kroku portál Politico s tým, že opatrenie bude znamenať ťažké otrasy pre trh so zdravotným poistením.

Republikán Trump už dlhodobo kritizuje reformu svojho predchodcu a počas prezidentskej kampane sľúbil, že ju zruší. Doterajšie pokusy sa však skončili neúspechom. Biely dom vyhlásil, že na základe posudkov a odporúčaní ministerstiev spravodlivosti a zdravotníctva nie je možné vyplácať dotácie v súlade so zákonom. "Podpora poisťovní cez tieto nezákonné platby je ďalším príkladom toho, že predchádzajúca administratíva zneužívala doláre daňových poplatníkov," citovala agentúra Bloomberg vyhlásenie Bieleho domu.

Úradujúci minister zdravotníctva Eric Hargan povedal, že platby sa skončia okamžite bez prechodného obdobia, pretože Kongres nevyčlenil žiadne peniaze na tento účel. Dotácie, ktoré sú na tento rok odhadované na približne sedem miliárd dolárov, sú vyplácané mesačne. Trh s poistením sa podobného kroku už dlhšie obával.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok