Spolupracoval s ŠtB? Babišova kauza sa vracia krajskému súdu

TA3 TASR
12.10.2017 10:39

Ústavný súd rozhodol v prospech Ústavu pamäti národa v tzv. kauze Babiš. Tá sa týka údajnej spolupráce českého exministra financií Andreja Babiša s bývalou Štátnou bezpečnosťou za komunistického režimu.

Vec vrátili naspäť

Podľa rozhodnutia ÚS došlo postupom Najvyššieho súdu SR a Krajského súdu v Bratislave k porušeniu práva ÚPN na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie.

Okresný a krajský súd v Bratislave v minulosti rozhodli, že Babiš bol evidovaný ako agent vo zväzkoch ŠtB neoprávnene. Išlo o rozhodnutie vo veci žaloby lídra českého politického hnutia ANO na ÚPN na ochranu osobnosti. Dovolanie voči rozsudku Najvyšší súd odmietol, ÚPN sa preto obrátil na ÚS SR.

Rozhodnutia NS SR a Krajského súdu v Bratislave dnes ÚS zrušil a vec vrátil krajskému súdu na ďalšie konanie.

Babiš nebol prítomný

ÚPN v sťažnosti na ÚS namietal porušenie práva na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie v zmysle Ústavy SR, Listiny základných práv a slobôd a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Podľa ÚPN rozhodnutie Najvyššieho súdu bolo nezákonné a súdne konanie bolo sprevádzané viacerými "pochybnými a neštandardnými okolnosťami".

O sťažnosti rozhodoval II. senát ÚS v zložení Ladislav Orosz - predseda, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros. Babiš na vyhlásení rozhodnutia nebol prítomný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok