Hamas ničí vykopávky mesta, ktoré je o tisíc rokov staršie než pyramídy

TA3 ČTK
6.10.2017 20:11

Palestínski a francúzski archeológovia začali pred dvadsiatimi rokmi s vykopávkami, pri ktorých objavili pri Gaze osídlenie, ktoré pochádza z obdobia niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Hnutie Hamas, ktoré vládne Pásmu Gazy desať rokov, však vykopávky začalo ničiť a povolilo odkrytý svah zrovnať so zemou.

Hamas ničí vykopávky mesta, ktoré je o tisíc rokov staršie než pyramídy
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Významné archeologické nálezisko

"Očividne tu búrajú významné archeologické nálezisko. Nechápem, prečo zničenie nálezov vôbec povolili," vyjadril sa palestínsky archeológ a profesor histórie Muín Sádik, ktorý spoločne s francúzskym kolegom Pierrom de Miroschedjiom viedol vykopávky po ich objavení v roku 1998.

Miesto pomenované po svojom objaviteľovi Tall as-Sakan bolo podľa Sádika vo svojej dobe najväčším kanaánskym mestom medzi Palestínou a Egyptom. Na jeho území sa našlo veľké množstvo popola a historici predpokladajú, že mesto mohlo byť vypálené buď pri katastrofe, alebo počas vojny.

Nález uskutočnili na kopci s plochou desať hektárov. Tamojšie opevnenie muselo byť postavené niekoľko storočí predtým, ako v Egypte začali vládnuť faraóni a tisíc rokov predtým, než vznikli pyramídy.

Vykopávky sú úplne poničené

V roku 2002 vykopávky z bezpečnostných dôvodov zastavili. Hneď, ako dal Hamas súhlas so zrovnaním náleziska so zemou, snažil sa zakročiť archeológ, ktorý bol najbližšie, teda Jean-Baptiste Humbert, ktorý pôsobí na jeruzalemskej biblickej škole a podieľal sa na vykopávkach na rôznych miestach Gazy. "Celé južné priečelie Tall as-Sakanu strhli," povedal po preskúmaní miesta. Podľa archeológa ide o jedno z najstarších miest, ktoré začali vznikať po prechode od poľnohospodárskej spoločnosti k mestskej. Bolo to v období 4000 rokov pred naším letopočtom.

Tall as-Sakan ležal na obchodnej trase medzi Egyptom a Levantou. Humbert mal možnosť pozrieť si letecké fotografie náleziska v roku 2000. "Bolo to prvé palestínske mesto opevnené múrom. Na súčasnej fotografii vidíme, že vykopávky sú úplne poničené." Na rozdiel od iných radikálnych skupín neničí Hamas historické pamiatky z ideologických dôvodov. Pre pribúdajúcich obyvateľov má však nedostatok miesta. Vedenie hnutia Hamas tvrdí, že nemá na výber.

Témy: Gaza Hamás Egypt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok