Slovenského kňaza blahorečili pre jeho hrdinstvá z čias komunizmu

TA3 TASR
30.9.2017 10:36

Slovensko má nového blahoslaveného. Stal sa ním kňaz a salezián Titus Zeman, mučeník z čias komunistického režimu. Na cirkevnú udalosť desaťročia prišlo do bratislavskej Petržalky 25-tisíc veriacich. Obrad blahorečenia viedol špeciálny vyslanec pápeža Františka.

Spomínaným aktom pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult. Na slávnosť sa zaregistrovalo vyše 500 kňazov, prítomných je aj mnoho rehoľníkov a rehoľníčok. Titus Zeman bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969.

Na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese odsúdený na 25 rokov väzenia.

Na Slovensku boli naposledy v roku 2003 blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko. Oficiálne prípravy blahorečenia Titusa Zemana sa začali vo februári 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok