Lídri chcú zabrániť bratovražde v Sýrii, dohodli sa na spolupráci

TA3 TASR
29.9.2017 08:15

Ruský prezident Vladimir Putin po schôdzke s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare vyhlásil, že potvrdili svoju pripravenosť pokračovať na deeskalácii konfliktu v Sýrii.

Nepodporia nezávislosť Kurdov

"Bola potvrdená pripravenosť dodržiavať konečné dohody dosiahnuté v polovici septembra v Astane na šiestom medzinárodnom stretnutí o Sýrii na vytvorenie štyroch zón deeskalácie vrátane tej najväčšej v provincii Idlib," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým prezidentom.

Erdogan povedal, že Rusko a Turecko podporujú územnú celistvosť Iraku a Sýrie. "Turecko bude naďalej úzko spolupracovať s Ruskom na politickom riešení krízy v Sýrii," doplnil. Okrem toho turecký líder zdôraznil potrebu "zabrániť vláde irackého Kurdistanu, aby urobila ešte vážnejšie chyby" po tom, čo takmer 93 percent irackých Kurdov hlasovalo v pondelňajšom referende za nezávislosť tohto autonómneho regiónu na severe Iraku.

Putin ku kurdskému referendu povedal, že "principiálny postoj Ruska je známy - je uvedený vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie".

Nájdu riešenia?

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že aj keď Rusko rešpektuje národné ambície Kurdov, podporuje zachovanie územnej celistvosti Iraku. Varovalo Irak i Kurdov, aby po kurdskom referende o nezávislosti nepodnikali kroky, ktoré by mohli destabilizovať Blízky východ. Obe strany by aj podľa Moskvy mali viesť rozhovory o nájdení riešenia v rámci jedného irackého štátu.

Šieste kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii v kazašskej Astane zo 14. a 15. septembra sa skončilo dosiahnutím dohody o vytvorení štyroch bezpečnostných zón v Sýrii. Zónami deeskalácie sa úplne alebo sčasti stali oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku a provincie Idlib, Homs, Lázikíja, Aleppo a Hamá, ale aj vybrané oblasti na juhu Sýrie. Dohoda dosiahnutá v Astane sa týka zón, na ktorých sa garantmi prímeria v Sýrii - Irán, Rusko a Turecko - dohodli už začiatkom mája na rokovaniach v Astane. Dohoda má platiť šesť mesiacov a bude automaticky predĺžená po súhlase trojice garantov prímeria. Všetky tri krajiny budú súčasne monitorovať dodržiavanie tohto prímeria a vyšlú do tejto zóny vyšlú svoje poriadkové sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok