Zomrel Vladimír Brabec, pre divákov známy ako major Zeman

TA3 ČTK
2.9.2017 00:41

Vo veku 83 rokov zomrel herec a dabér Vladimír Brabec. Popularitu mu v 70. rokoch priniesla rola Majora Zemana v socialistickom seriáli 30 prípadov Majora Zemana.

Za svoj život stvárnil vo filme i divadle desiatky rolí. Rád sa venoval aj dabingu, za ktorý získal cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo. O jeho smrti informovala Brabcova vnučka Léna Braunerová. Brabec zomrel 1. septembra podvečer v sanatóriu Na Pleši. "Zomrel na starobu v rodinnom kruhu," uviedla vnučka.

Brabec, ktorý sa narodil v pražskom Žižkove, prešiel po štúdiu na divadelnej fakulte DAMU viacerými scénami a od roku 1959 pôsobil v činohre Národného divadla. Nakrúcať začal už v roku 1948, účinkoval napríklad vo filmoch Touha, Svatby pana Voka či Poslední růže od Casanovy.

Prelomom v jeho kariére bol práve propagandistický seriál 30 prípadov majora Zemana, ktorý nakrútili na objednávku režimu a pod jeho dohľadom. Seriál spájal kriminálny žáner s komunistickou ideológiou, napriek tomu sa vrátil na obrazovky aj po novembri 1989, aj keď najskôr doplnený dokumentom uvádzajúcim na pravú mieru udalosti, ktoré zachytával.

Brabec sa "nálepky" Zemana nikdy nezbavil, so svojou najslávnejšou úlohou sa však časom vyrovnal a nebránil sa ani projektom, ktoré by mohli na seriál nadviazať. "Ale to už by som musel len sedieť a radiť, zle sa pohybujem," povedal kedysi pre denník Mladá fronta DNES. V poslednom čase sa venoval skôr dabingu, vzhľadom na problémy so srdcom mu vyhovovala takáto fyzicky menej náročná práca.

V programe 13. komnata Českej televízie Brabec tvrdil, že mu major Zeman v podstate zničil kariéru, pretože ho potom už režiséri nechceli obsadzovať. Neskôr natočil aj ďalšie seriály ako Dobrodružství kriminalistiky alebo Hříchy pro pátera Knoxe. Účinkoval v rozprávke Z pekla štěstí či snímke Anglické jahody a objavil sa v seriáloch Ulice a Stopy života.

V súvislosti so seriálom 30 prípadov majora Zemana opakovane zdôrazňoval, že sa nemá za čo hanbiť. "Som herec, chcel som hrať," bránil sa Brabec, ktorý o svojej osudovej seriálovej postave napísal aj knihu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok