Ruské migy kupovať nebudeme, ubezpečoval minister obrany

TA3 SITA
20.9.2017 09:57

Minister obrany ubezpečil, že v súvislosti s odkladom nákupu stíhačiek pre slovenské letectvo, s ktorým sa nevedel stotožniť štátny tajomník, sa žiadna nová koaličná kríza nečrtá. Všetko si vraj vyjasnili. Ruské migy sa kupovať nebudú, ubezpečil.

Koaličná kríza sa nečrtá

Žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá, vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš (nominat SNS) v reakcii na utorňajšie vyjadrenie štátneho tajomníka Roberta Ondrejcsáka (Most-Híd). Ten po informácii o odklade riešenia budúcnosti nadzvukového letectva na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska.

Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená podľa štátneho tajomníka MO SR predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska a on sa s tým nevie stotožniť. Gajdoš zdôraznil, že ho Ondrejcsákove slová mrzia, ale už si to vyjasnili. Gajdoš vyhlásil, že je presvedčený, že všetkým ide o jednu spoločnú vec a to je zabezpečenie obrany republiky a bezpečnosť občanov.

Ponuku z Ruska dostali

Minister obrany zdôraznil, že sa hľadá proeurópske a proatlantické riešenie. „Nik nepočíta s tým, že budeme nakupovat migy,“ vyhlásil, ale zároveň priznal, že dostali ponuku aj z Ruska. Minister uviedol, že rokovali aj s vládou USA a s niektorými európskymi, vrátane Švédov. Predĺženie abonentnej zmluvy na terajšie ruské migy je podľa Gajdoša len plán B.

Zároveň minister vyhlásil, že všetko je o zdrojoch. Je potrebné dofinancovať už zazmluvnené veci, doriešiť nadzvukové letectvo. Modernizovať musíme ale aj pozemné sily, ktoré sú základom Ozbrojených síl SR a ich sa modernizácia desiatky rokov nedotkla. Aj v tomto prípade potrebujeme prezbrojiť techniku sovietskej proveniencie, vyhlásil Gajdoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok