Mečiar dal rozhovor nemeckej agentúre, obhajoval rozdelenie štátu

TA3 TASR
31.8.2017 10:33

Rozdelenie Česko-Slovenska som neinicioval, českí politici len predstierali záujem o jeho zachovanie. Aj toto uviedol bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar v rozhovore pre nemeckú agentúru, v ktorom obhajoval svoj vtedajšie postoje. Zverejnili ho pred 25. výročím prijatia našej ústavy.

Mečiar dal rozhovor nemeckej agentúre, obhajoval rozdelenie štátu
TASR

Našu skúsenosť budú potrebovať

Pred Dňom Ústavy Slovenskej republiky (1. septembra) obhajoval bývalý premiér Mečiar rozdelenie Česko-Slovenska pred 25 rokmi. Pokojné rozdelenie bolo úspešným príbehom, uviedol v zverejnenom rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Európa bude skúsenosti Slovákov a Čechov ešte potrebovať, zdôraznil Mečiar v interview. Pripomenul, že vtedajšie rozdelenie bolo už pred súčasnými rozhovormi o brexite odporúčané ako možný vzor pre separatistické snahy v kanadskom Québecu, v Belgicku či Katalánsku.

Klaus vraj zabránil násiliu

Mečiar, ktorého podľa DPA v 90. rokoch väčšina Slovákov oslavovala ako "Otca národa", tiež pripustil, že sa o štátnu nezávislosť Slovenska pôvodne neusiloval, a v rozhovore vysvetľoval, ako menil názor. Poprední českí politici podľa neho len predstierali, že chcú zachovať spoločný štát: "Údajní zástancovia spoločného štátu v Prahe už v skutočnosti mali v zásuvkách pripravené plány, aby sa nás zbavili a už nemuseli platiť za chudobnejšiu časť krajiny."

"Neboli ochotní ani len hovoriť s nami o referende," kritizoval Mečiar s tým, že ako jediný seriózny partner na rozhovory mu zostal Václav Klaus. "Ten však považoval výsledok parlamentných volieb, ktoré on vyhral v Česku a ja na Slovensku, ako dostatočné oprávnenie. Neboli sme to my, kto inicioval rozdelenie, my sme len reagovali na situáciu tým, že sme prijali našu vlastnú ústavu," dodal Mečiar. V súvislosti s vtedajšou situáciou tiež povedal: "Václavovi Klausovi a mne možno ďakovať za to, že nedošlo k násilným roztržkám ako v Juhoslávii," citovala ho DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok