Trump opäť pobúril tweetom, situáciu zachraňoval minister

TA3 ČTK
30.8.2017 23:38

Americký prezident Donald Trump spôsobil rozruch svojím krátkym odkazom na sociálnej sieti Twitter. V tweete, ktorý sa týkal KĽDR, písal Trump o "vydieraní" a konci diskusií. Americký minister obrany James Mattis však situáciu upokojoval slovami, že vo vzťahu so Severnou Kóreou je stále v hre diplomatické riešenie situácie.

Donald Trump za dva dni už dvakrát telefonoval s japonským premiérom Šinzom Abem. "USA vedú rozhovory so Severnou Kóreou a platia im vydieračské peniaze už 25 rokov. Rozhovory nie sú odpoveď!" napísal na svojom účte. Spravil tak deň po tom, ako KĽDR odpálila ďalšiu raketu, ktorá dokonca preleta cez japonské územie. Vzbudil tak obavy, málokto však jeho odkaz pochopil.

Aj preto sa novinári pýtali ministra obrany Jamesa Mattisa, ako to je s diplomatickým riešením situácie. "Nikdy sme nevylúčili diplomatickú cestu. Pokračujeme v spolupráci a minister a ja zdieľame zodpovednosť poskytnúť ochranu našim národom," povedal Mattis novinárom pred stretnutím so svojím juhokórejským náprotivkom v Pentagóne.

Trump nevysvetlil, čo myslel pod pojmom "vydieračské" peniaze. Podľa agentúry AP poskytli USA v rokoch 1995 a 2008 severokórejskému režimu pomoc vo výške asi 1,3 miliardy dolárov. Z toho viac ako 50 percent išlo na potravinovú pomoc a asi 40 percent na energie. Od roku 2009 však Washington neposkytol KĽDR prakticky žiadnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok