Babiša možno budú trestne stíhať, odporučili jeho vydanie

TA3 TASR
30.8.2017 19:16

Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne českého parlamentu hlasoval za vydanie predsedu hnutia ANO Andreja Babiša a jeho podpredsedu Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Bocianie hniezdo.

O tom, či sa tak skutočne stane rozhodne plénum snemovne. Zo 14 prítomných členov výboru hlasovalo za vydanie Babiša desať poslancov, v prípade Faltýnka ich podľa denníka Právo bolo deväť. O vydanie oboch politikov na trestné stíhanie požiadala česká polícia pre kauzu Bocianie hniezdo, ktoré patrí do Babišovho koncernu Agrofert.

Spoločnosť, ktorá farmu v okrese Benešov s pomocou dotácie vybudovala, najprv patrila Babišovmu Agrofertu, avšak následne bola prevedená na anonymné akcie na doručiteľa. Vďaka tomu sa mohla uchádzať o dotáciu 50 miliónov korún, ktorú by ako firma z koncernu Agrofert dostať nemohla. Následne sa zlúčila s jednou z Babišových spoločností, a tak sa do holdingu vrátila.

Členovia výboru mali v uplynulých dňoch možnosť zoznámiť sa s celým policajným spisom. Babiš a Faltýnek, ktorý sa mal na transakcii podieľať ako zamestnanec Agrofertu, dostali k nahliadnutiu päťstranovú žiadosť, v ktorej polícia cituje paragrafy, podľa ktorých ich chce obviniť. Babiš označil informácie v žiadosti za domnienky a fabulácie. Ide podľa neho o úsilie tradičných politických strán očierniť ho pred októbrovými parlamentnými voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok