Ničivá búrka Harvey mení mapy, pri Houstone sa pretrhla hrádza

TA3 TASR ČTK
29.8.2017 18:13

Tropická búrka Harvey priniesla toľko zrážok, že americkí meteorológovia museli zmeniť svoje mapy, na ktoré pridali dve nové farby. Väčším problémom je však to, že priehrada Addicks, ktorá chráni Houston pred rozvodnenou riekou Buffalo, dosiahla maximum svojej kapacity a voda preteká cez hlavnú hrádzu. Jedna menšia hrádza sa už dokonca pretrhla.

Meteorológovia museli zmeniť svoje mapy, lebo tie doterajšie zobrazujúce pomocou farieb množstvo zrážok už nestačili. "Napadlo toľko zrážok, že sme museli aktualizovať farby na našich grafikách, aby sme to mohli efektívne mapovať," informovala americká Národná meteorologická služba na svojom twitterovom účte.

Novými farbami sú tmavo fialová pre 51-76 centimetrov zrážok a bledo fialová pre viac než 76 centimetrov. Doteraz reprezentoval najväčšie množstvo zrážok (viac než 38 centimetrov) iný odtieň fialovej. "Toto je asi prvý raz v živote, keď nenávidím fialovú," napísal v komentári k správe o zmenách farieb v meteorologických mapách istý Američan.

Iný muž, Austrálčan, pripomenul, že meteorológovia v jeho krajine museli už v roku 2013 pridať upraviť farby na teplotných mapách.  "Ak neveríte v zmenu klímy, veríte teraz aspoň v zmenu farieb?" opýtal sa sarkasticky ďalší muž. V Texase napadlo od piatku rekordné množstvo zrážok – v niektorých oblastiach vyše 100 centimetrov - a podľa meteorológov to bude v nasledujúcich dňoch ešte viac. Predpovedajú až 127 centimetrov.

Nová situácia na hrádzi

Vrásky na čele však miestnym robí priehrada Addicks, ktorá nezvláda nápor veľkej vody a postupne preteká. Už predtým začali ženisti z rezervoára Barker postupne vypúšťať vodu, aby sa aj pri zvýšení prietoku znížil tlak vody na hrádzu. Fakt, že voda teraz neregulovane preteká cez hrádzu, znamená ďalšie zvyšovanie hladiny rieky pod vodným dielom.

Podľa Jeffa Lindera z povodňovej správy je kvôli preplnenej priehrade zložité regulovať jej vypúšťanie. "Je to niečo, čo sme doteraz nezažili," citovala Lindera agentúra Reuters. Linder tiež povedal, že úrady vyzvali obyvateľov šietich houstonských štvrtí v blízkosti priehrady, aby opustili svoje domovy.

Vodohospodári sa tiež obávajú situácie, ktorá nastala v rezervoári Barker, ktorý pomáha kontrolovať tok rieky Buffalo západne od Houstonu. Medzitým sa neďaleko obce Columbia Lakes južne od Houstonu pretrhla protipovodňová hrádza. Úrady vyzvali všetkých obyvateľov, aby okamžite opustili svoje domovy. Fakt, že obci hrozí bezprostredné zaplavenie, bol jasný už počas víkendu. V nedeľu dostali obyvatelia úradný list vyzývajúci na evakuáciu.

Témy: Houston Texas
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok