Radikálna skupina indiánov podpaľuje autá a žiada späť svoje územie

TA3 ČTK
29.8.2017 10:30

Spolu 29 nákladných automobilov zhorelo v dôsledku podpaľačstva v pondelok v Čile v oblasti Los Ríos. Týždeň predtým v okolitých oblastiach ktosi podpálil 18 nákladných vozidiel. Na mieste podpaľačských útokov sa našiel leták podpísaný skupinou indiánov kmeňa Mapuče, ktorí požadujú vrátenie pôdy po predkoch v oblasti Araucanía.

Radikálna skupina indiánov podpaľuje autá a žiada späť svoje územie
SITA/AP

Radikálna frakcia kmeňa Mapučov, ktorí sa nazývajú tiež Araukánci, sa prihlásila už k desiatkam útokov v oblasti Araucanía. Okrem zapaľovania drevárskych nákladných áut indiáni napadli a obsadili niekoľko fariem, aby si vynútili vrátenie pôdy.

Políciu, ktorá proti nim zasiahla, obviňujú indiáni z neprimeraného násilia vrátane vpádov do domovov mapučských rodín, kde polícia strieľala gumovými projektilmi aj na ženy a deti. Mapučovia tvoria asi desatinu populácie Čile. Žijú hlavne na juhu krajiny. V roku 2009 desiatky ich obcí vytvorili spolok s cieľom bojovať za politickú autonómiu. Mapučovia žiadajú vrátenie pôdy, ktorá im kedysi patrila a ktorú im koncom 19. storočia odobral štát. Kmeň kedysi tri storočia vzdoroval španielskym dobyvateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok