Útok vo Fínsku vyšetrujú ako terorizmus, vraždiť mal Maročan

TA3 ČTK
19.8.2017 10:47

Útok vo fínskom meste Turku, pri ktorom zahynuli dve osoby, vyšetrujú ako čin súvisiaci s terorizmom. Hlavným podozrivým, ktorého sa podarilo zadržať krátko po vyčíňaní, je podľa polície 18-ročný Maročan. Pri policajnej razii v byte v Turku zatkli ďalších päť osôb.

Muž, ktorého meno zatiaľ polícia nezverejnila, zabil v centre juhofínskeho Turku dvoch ľudí. Obaja boli podľa polície fínskymi občanmi. Medzi ďalšími ôsmimi zranenými sú tiež dvaja Švédi a jeden Talian. Samotného útočníka policajti strelili do nohy a teraz je v opatere lekárov. Zatiaľ nebolo možné ho vypočuť, uviedla polícia.

Na tlačovej konferencii oznámila, že má v hľadáčiku len jedného podozrivého, pokračuje však v pátraní po prípadných komplicoch. "Zadržiavame šesť ľudí, hlavného podozrivého a päť ďalších," povedal vyšetrovateľ Markus Laine. "Preverujeme úlohu piatich ďalších osôb, nie sme si však istí, či sú s útokom nejako spojení," dodal. Všetkých päť ľudí však podľa neho bolo v kontakte s hlavným podozrivým.

Na sociálnej sieti Twitter fínska polícia uviedla, že pri vyšetrovaní spolupracuje aj s ďalšími krajinami. Po útoku posilnilo Fínsko svoje bezpečnostné opatrenia. Napríklad letiská alebo železničné stanice stráži viac policajtov. Mesto Turku, ktoré má asi 180-tisíc obyvateľov, leží približne 150 kilometrov západne od hlavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok