Trump hrozí, že odstúpi od dohody NAFTA, vraj najhoršej v histórii

TA3 TASR
28.8.2017 07:09

Americký prezident Donald Trump opätovne pohrozil možnosťou odstúpenia od Severoamerickej dohody o voľnom obchode známej pod skratkou NAFTA, len niekoľko dní pred plánovanými rokovaniami o obnovení 23 rokov starej dohody.

"Sme v procese opätovného prerokovania NAFTA (najhoršej obchodnej dohody v histórii) s Mexikom a Kanadou. Obaja sú veľmi komplikovaní, mal by som odstúpiť?", napísal na Twitteri.

Trump vo svojej volebnej kampani prisľúbil prepracovanie alebo zrušenie NAFTA, ktorá podľa neho ničí americké pracovné miesta a zhoršuje deficit rozpočtu. Sľúbil, že k obchodu vo všeobecnosti prijme protekcionalistký postoj. Prvé päťdňové kolo rokovaní troch krajín sa uskutočnilo v nedeľu 20. augusta. Zúčastnení zástupcovia sa zaviazali k urýchleniu procesu prepracovania dohody, ktorú za USA pôvodne podpísal vtedajší prezident Bill Clinton.

Ďalšie päťdňové kolo sa začne 1. septembra v Mexiku a Trump svojím tweetom opäť zvýšil stávky. Mexiko aj Kanada však jeho úvahy o prípadnom zrušení NAFTA, ktoré vyslovil už vo svojom prejave v utorok 22. augusta, považujú len za rokovaciu taktiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok