Mečiar sa vyhne zodpovednosti za udelenie sporných amnestií

TA3 SITA
10.8.2017 15:34

Bývalého niekoľkonásobného premiéra Vladimíra Mečiara nebudú stíhať pre kontroverzné udelenie amnestií na prípady okolo zavlečenia prezidentovho syna a zmarenia referenda. Prípad je premlčaný.

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Miháliková. Premlčacia doba na tento prípad je podľa platného zákona desať rokov. Mečiara začali vyšetrovať v júli, po tom, ako to umožnili legislatívne zmeny po zrušení jeho amnestií z konca 90. rokov.

Podľa výroku Ústavného súdu sa Mečiar 3. marca a 7. júla v roku 1998, kedy amnestie udelil, neriadil požiadavkou zdržanlivosti a prekročil hranice spravodlivosti a demokracie. Hrozilo mu stíhanie pre zneužitie právomocí verejného činiteľa. O posune v kauze ako prvý informoval portál tvnoviny.sk.

Amnestie sa týkali prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. V prípade únosu Michala Kováča ml. prokurátor Michal Serbin vypracoval obžalobu, v ktorej viní z tohto činu 13 páchateľov na čele s Lexom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok