Labouristi navrhli riešenie zabezpečujúce miernejší Brexit

TA3 ČTK
27.8.2017 00:53

Britská opozičná Labouristická strana navrhuje politické riešenie, ktoré by Británii mohlo zabezpečiť miernejší odchod z EÚ. Labouristi navrhujú, aby „základy“ vzťahu medzi Britániou a EÚ zostali rovnaké ako počas prechodného obdobia, ktoré nastane počas odchodu Británie z EÚ v marci v roku 2019. Potom by bola strana otvorená rôznym riešeniam, uviedol hovorca strany. V dôsledku takejto alternatívy by Spojené kráľovstvo teoreticky mohlo zostať súčasťou jednotného európskeho trhu a colnej únie ešte niekoľko rokov.

Labouristi navrhli riešenie zabezpečujúce miernejší Brexit
SITA/AP

Vyhlásenie labouristov je čiastočne reakciou na rozhovor, ktorý minister pre Brexit Keir Starmer, ktorý sám patrí k labouristom, poskytol novinám The Observer. V rozhovore podporil variantu, podľa ktorej by Británia zostala v jednotnom európskom trhu aj po marci 2019, malo by to podľa neho menej drastickejší dopad na britskú ekonomiku.

Podľa The Observer sa labouristi nebránia tomu, aby „Spojené kráľovstvo zostalo súčasťou jednotného európskeho trhu a colnej únie po prechodnom období.“ Úspech tejto varianty by však závisel na tom, či by labouristi boli vládnucou stranou, ktorá by zároveň dokázala získať podporu ďalších členských krajín EÚ ohľadom „zmien pravidiel voľného pohybu“ a „špeciálnej imigračnej dohody.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok