Rusi demonštrovali proti internetovej cenzúre, niekoľkých zatkli

TA3 ČTK
26.8.2017 21:22

Aj napriek silnému dažďu demonštrovalo približne tisíc Rusov v uliciach Moskvy proti úradným snahám o sprísnenie dohľadu a cenzúry na internete. Polícia zatkla najmenej 11 demonštrantov.

Rusi demonštrovali proti internetovej cenzúre, niekoľkých zatkli
SITA/AP

„Rusko bude slobodné! Rusko bez cenzúry!“ skandoval dav pod transparentmi a dáždnikmi. „Bránime naše slobody,“ kričali ľudia. Jeden z demonštrantov vyzýval na hlasovanie proti Putinovi v marcových prezidentských voľbách. Na priebeh demonštrácie dohliadalo množstvo strážcov poriadku, vrátane ťažkoodencov.

„Je nás dokopy jedenásť a zrovna nás odvezie polícia,“ povedal jeden zo zatknutých, Nikita Safronov z opozičného hnutia Otvorené Rusko. Policajti podľa neho zatýkali demonštrantov, ktorí prišli s transparentmi na podporu novinára z Novaja gazeta ohrozeného deportáciou z Ruska do Ázie. Dodal, že zadržané boli aj dve ženy, ktoré policajti zatkli pravdepodobne preto, že niesli dúhové vlajky, symboly hnutia za sexuálnu rovnoprávnosť.

Demonštráciu za slobodný internet moskovské úrady povolili a zúčastnila sa ich podľa polície tisícka ľudí.

Od začiatku roka sú internetoví operátori povinní uchovávať údaje o užívateľoch a musia ich na požiadanie vydať úradom.

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch minulý mesiac uviedla, že miera cenzúry je v Rusku najväčšia od rozpadu Sovietskeho zväzu. Moskva od protivládnych protestov v rokoch 2011 a 2012 novými zákonmi postupne obmedzuje slobodu slova, snaží sa získať kontrolu aj nad internetom a obmedziť aj slobodné diskusie na sociálnych sieťach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok