Odborári neprišli na rokovanie tripartity

TA3, TASR
19.9.2011 21:32

Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) odmietli prísť na dnešné rokovanie tripartity, ktorá sa má zaoberať najmä návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok.

Odborári neprišli na rokovanie tripartity

Z rokovania sociálnych partnerov pritom odišli aj pred dvoma týždňami.

"Z dnešnej tripartity je vlastne len stretnutie medzi vládou a predstaviteľmi zamestnávateľov," priblížil novinárom minister dopravy Ján Figeľ (KDH). "Je mi to ľúto, na druhej strane je to jednostranné rozhodnutie odborárov absentovať alebo nepokračovať v dialógu na najvyššej úrovni," podčiarkol.

Argument odborárov o porušení dohôd pri zákone o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci je podľa neho neférový. "Pri tomto zákone vláda ponúkla riešenie, za ktoré sa vie postaviť a posunula ho do parlamentu, ktorý je zodpovedný za definitívne stanovisko," vysvetlil Figeľ. Poradný orgán vlády, akým je tripartita, nemôže podľa neho nahrádzať jej samotnú ústavnú zodpovednosť a stavať sa nad kabinet. "To je buď nepochopenie alebo spolitizovanie tripartity, a to jednoznačne odmietame," dodal prvý podpredseda vládneho kabinetu.

Odborári opustili už predchádzajúce rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) 5. septembra, na ktorom sa mali rovnako diskutovať viaceré dôležité témy vrátane rozpočtu. Dôvodom bolo podľa KOZ to, že vláda nerešpektuje dohodnuté závery z rokovania tripartity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok