Gurua s imidžom rockovej hviezdy usvedčili zo znásilnenia

25.8.2017 15:58

Slávneho indického duchovného vodcu Gurmeeta Rama Rahima Singha odsúdili za znásilnenie dvoch stúpenkýň učenia. Muža uznal vinným súd v severoindickom meste Čandígarh. Skutky sa podľa neho stali v roku 2002 v kláštore, takzvanom ášrame.

Po verdikte vypukli v meste masové násilnosti. V okolí súdu protestuje proti rozhodnutiu približne 200-tisíc rozzúrených prívržencov učenia obvineného. Dav ľudí podpálil najmenej dve železničné stanice, ničí autá a útočí na dodávky mediálnych spoločností, ktoré situáciu dokumentujú.

Poriadok v meste sa pokúša udržať viac ako 15-tisíc ťažkoodencov, policajtov a členov polovojenských jednotiek, do akcie zapojili aj helikoptéry a policajné jednotky na koňoch. Proti demonštrantom zasahujú s použitím slzotvorného plynu a vodných diel. Nepokoje si vyžiadali už 12 mŕtvych a ďalších 100 zranených.

Duchovný vodca Singh má v Indii podľa vlastných slov viac ako 50 miliónov nasledovníkov. Na súd pricestoval z ašramu v štáte Harijána v sprievode 100 vozidiel. V oblasti zatvorili školy a úrady, prerušili železničnú dopravu, uzavreli cesty a pre prípadné problémy a potrebu provizórneho väzenia zabezpečili tri štadióny. Konečný rozsudok vynesú v pondelok 28. augusta. Muža prevzala do ochrannej väzby armáda, ktorá ho prevezie na vojenskú základňu.

Témy: India Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok