Thajská expremiérka zrejme ušla, vydali na ňu zatykač

TA3 TASR
25.8.2017 12:40

Thajský najvyšší súd odložil vynesenie rozsudku v prípade bývalej premiérky Jinglak Šinavatrovej. Na pojednávanie totiž neprišla. Podľa niektorých médií utiekla do zahraničia. Úrady už na ňu vydali zatykač.

V Thajsku nie je

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová zrejme utiekla do zahraničia.

Šinavatrová neprišla na pojednávanie, na ktorom mal nad ňou thajský najvyšší súd vyniesť rozsudok v súvislosti s obžalobou zo spôsobenia škody pri výkone verejnej moci. Jej právni obhajcovia uviedli, že neprišla zo zdravotných dôvodov. Súd tak vynesenie verdiktu odložil na 27. septembra a zároveň vydal príkaz na Šinavatrovej zatknutie.

Expremiérka sa ešte pred týmto rozhodnutím rozhodla náhle odcestovať do zahraničia. Kde by sa mohla nachádzať síce nepresnili, no v Thajsku podľa nich už "určite" nie je.

Hrozí jej desať rokov

Šinavatrovej hrozí až desať rokov väzenia a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie. Bola obžalovaná zo spôsobenia vysokej finančnej straty nedbalosťou pri rozhodovaní o štátnych dotáciách pre pestovateľov ryže.

Uvedeného prečinu sa mala bývalá premiérka dopustiť počas pôsobenia svojej vlády v rokoch 2011-2014, ktorú ukončil vojenský prevrat. Šéf terajšej vládnucej junty Prajut Čan-o-Ča vlani vyhlásil, že strata v dôsledku sporného programu dotácií dosiahla približne 286 miliárd bahtov (7,32 miliardy eur).

V súvislosti s touto kauzou na 42 rokov väzenia odsúdili aj bývalého thajského ministra obchodu usvedčeného z falšovania obchodných dohôd.

Stojí za stíhaním jej brat?

Podporovatelia expremiérky sú presvedčení, že za stíhaním stoja protivníci jej brata, telekomunikačného magnáta Thaksina Šinavatru, ktorý bol takisto premiérom, až kým ho v roku 2006 nezosadila armáda po obvineniach z korupcie a urážania thajskej monarchie.

Shinawatrovú prišli pred budovu najvyššieho súdu v Bangkoku podporiť stovky jej priaznivcov, ktorých strážilo približne 4000 príslušníkov thajských bezpečnostných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok