Na Spojené štáty sa rúti jeden z najsilnejších hurikánov

TA3 TASR
25.8.2017 06:49

Nebezpečný hurikán Harvey mieri na Texas. Bezpečnostné prípravy sú v plnom prúde. Podľa amerických meteorológov ide o jeden z najsilnejších hurikánov, ktorý zasiahne Spojené štáty za viac ako 10 rokov.

Hurikán zosilnel na víchricu tretieho stupňa z piatich podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Pobrežie by mal zasiahnuť 26. augusta v rannej hodine nášho času. Podľa meteorológov bude životu nebezpečný.

Podľa správy tejto inštitúcie sprevádzal hurikán v posledných hodinách vietor s ustálenou rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu. Stred cyklóny sa v danom čase nachádzal približne 95 kilometrov juhovýchodne od mesta Corpus Christi na texaskom pobreží.

Očakáva sa, že hurikán zasiahne pevninu v piatok večer 25. augusta alebo v sobotu ráno miestneho času. Texaský guvernér Greg Abbott vyzval obyvateľov, aby podľa možnosti opustili ohrozenú oblasť medzi Corpus Christi a Houstonom. Varoval tiež, že Texas bude v najbližších dňoch zápasiť s "veľmi veľkou pohromou", keďže okrem silného vetra sa očakávajú aj rekordné zrážky a morský príboj.

V súvislosti s hurikánom Harvey plánuje začiatkom budúceho týždňa vycestovať do Texasu aj prezident Spojených štátov Donald Trump, informovala dnes vo Washingtone jeho hovorkyňa Sarah Sandersová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok