Dovolenka pominie, záväzky zostanú. Exekútori varujú pred neuváženým zadlžovaním

TA3 TASR
15.7.2017 12:11

Ľudia by sa pre letné dovolenky nemali zadlžovať nad svoje finančné možnosti. Upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov .

Dovolenka pominie, záväzky zostanú. Exekútori varujú pred neuváženým zadlžovaním
SITA/AP

Masívny reklamný nápor

"Podobne ako Vianoce, aj letné obdobie predstavuje masívny reklamný nápor na ľudí v podobe ponuky luxusných, najmä zahraničných dovoleniek. Emócie a túžba dopriať si dovolenku by však nemali nahradiť triezve zváženie svojich finančných možností," opísala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Dovolenka podľa jej slov pominie, ale záväzky ostanú a bude ich treba zaplatiť. "Zadlžovanie bez zohľadnenia svojej reálnej schopnosti splácať úvery môže potom viesť až k exekúcii," upozornila. Na zadlžovanie domácností už podľa nej viackrát upozornila aj Národná banka Slovenska.

Rast úverov domácností bol totiž vlani najrýchlejší v Európskej únii, pričom rodiny majú málo úspor v porovnaní s dlhmi. "Preto by pri výbere dovolenky malo platiť staré slovenské príslovie – každý sa môže prikrývať len takou perinou, na akú má," dodala Kolesárová.

Bezplatné poradenstvo

Z hľadiska osobnej finančnej bezpečnosti by si preto mali ľudia podľa nej dopriať len takú dovolenku, ktorá zodpovedá ich finančným možnostiam a ktorú vedia zaplatiť zo svojich úspor. "Je lepšie siahnuť po lacnejšej forme oddychu, ako sa neuvážene zadlžiť," doplnila.

Slovenská komora exekútorov pritom podľa Kolesárovej v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje ľudí na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. "Osobám, ktoré sa v exekúcii ocitli, poskytuje komora bezplatné poradenstvo, aby náročnú životnú situáciu zvládli s čo najmenšími problémami," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok