Životy mnohých ľudí po puči v Turecku stemneli, vyhlásil Gülen

TA3 TASR
15.7.2017 08:14

Exilový duchovný Fethullah Gülen žijúci v USA, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania vlaňajšieho pokusu o prevrat, vo svojom piatkovom vyhlásení vzniesol vážne obvinenia voči tureckej vláde. Gülenovo vyjadrenie prišlo v predvečer prvého výročia neúspešného prevratu z 15. júla 2016.

"V dôsledku tejto tragickej udalosti potemneli životy mnohých nevinných ľudí," uviedol Gülen vo svojom vyhlásení. "Boli nezákonne prepustení z práce, zatknutí, uväznení, dokonca mučení - a to všetko pod dohľadom vlády," dodal s tým, že turecká vláda neustále vedie "honbu na čarodejnice" namierenú na všetkých tých, ktorí nie sú verní prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Televízna stanica CNN Türk v piatok informovala, že turecká vláda vydala nový dekrét v rámci pokračujúceho výnimočného stavu, ktorým prepustila viac ako 7340 ľudí z radov polície a ministerstiev. Vláda má taktiež v úmysle o ďalšie tri mesiace predĺžiť výnimočný stav, ktorý v krajine platí od neúspešného pokusu o štátny prevrat.

Turecko si v týchto dňoch rôznymi podujatiami pripomína výročie potlačeného pokusu o prevrat. Ankara tvrdí, že prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia, ktorú z exilu riadi práve Gülen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok